Zoeken
Menu
Aandoeningen

Downsyndroom

Ook bekend als: Syndroom van Down

Aangeboren aandoening

Downsyndroom is een aangeboren aandoening. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 250 baby’s met Downsyndroom geboren. Het wordt veroorzaakt door een ‘extra’ chromosoom. Chromosomen zitten in al onze lichaamscellen.                 

Ze bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal zitten in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Iemand met Downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel. Downsyndroom wordt daarom ook wel Trisomie 21 genoemd. Zeldzaam gaat het om een erfelijke vorm van Downsyndroom. Dit betekent dat er bij een volgende zwangerschap een verhoogd risico is dat het kind ook syndroom van Down heeft.

Opvallende uiterlijke kenmerken

Mensen met Downsyndroom hebben opvallende uiterlijke kenmerken. Ze hebben ook kans op bepaalde medische problemen. Ongeveer de helft van de kinderen heeft bijvoorbeeld een hartafwijking. Lichamelijk en verstandelijk ontwikkelen kinderen met Downsyndroom zich trager. Hoe kinderen met Downsyndroom zich ontwikkelen en hoe ernstig de gezondheidsproblemen zijn, verschilt van kind tot kind. De mogelijkheden die hen geboden worden in hun omgeving spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling.

Huidziekten bij Syndroom van Down/Downsyndroom

Op deze pagina vind u meer informatie over het Syndroom van Down met speciale aandacht voor huidziekten bij het syndroom van Down. Het is zo dat sommige huidziekten vaker voorkomen bij mensen met het syndroom van Down. Soms wordt hier weinig aandacht aan besteed omdat er ook andere medische problemen spelen. Denk aan Alopecia Areata, een droge huid, Folliculitis, Hidradenitis Superativa (Acne Inversa), Keratosis Pilaris, Schimmelnagel, Seborroïsch Eczeem en Vitigo

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Dr. Käthe Noz
Dermatoloog Bravis Ziekenhuis, Roosendaal.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog