Zoeken
Menu
Aandoeningen

Seborrhoïsch eczeem

Wat is Seborrhoïsch eczeem?

Bij seborrhoïsch eczeem zijn er vettige schilfers en roodheid, vooral op typische plekken in het gezicht en op het hoofd.
Er zijn twee vormen van seborrhoïsch eczeem:

  • Juveniele vorm: komt voor bij baby’s tot 1 jaar
  • Adulte vorm: bij jongvolwassenen

Oorzaak

De oorzaak van seborrhoisch eczeem bij baby’s is niet precies bekend. De adulte vorm wordt waarschijnlijk veroorzaakt door overproductie van talg en/of door aanwezigheid van gisten op de huid.

Symptomen

  • Juveniele vorm: De aandoening begint vaak op de leeftijd van 3 tot 8 weken. Vaak is er als eerste schilfering in het luiergebied. Daarna ontstaan ook schilfers en roodheid op andere plekken, vooral in de oksels, het gezicht, achter de oren en op het hoofd. Op het hoofd zijn de schilfers vaak wat dik en gelig.
  • De adulte vorm: Vooral op de plekken waar veel talgkliertjes zitten (bij haargrenzen, wenkbrauwen, plooien naast de neus en achter de oren) is de huid rood en bedekt met vettige schilfers. Roos, fijne schilfertjes in het haar, is een milde vorm van seborroïsch eczeem.

Behandeling

  • Juveniele vorm: Zonder behandeling verdwijnt de aandoening na een paar maanden. Eventueel kan het seborrhoïsch eczeem met een zalf behandeld worden. De grove schilfers op het hoofd kunnen losgeweekt worden met bijvoorbeeld olijfolie.
  • Adulte vorm: De aandoening is niet definitief te genezen. Vaak gaat het met periodes wat beter waarna het eczeem weer terug komt. Met behandeling zijn de verschijnselen wel goed te onderdrukken. Behandeling van roos kan met een speciale shampoo. De huid kan met een crème behandeld worden.
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog