Zoeken
Menu
Aandoeningen

Hidradenitis suppurativa of Acne ectopia

Ook bekend als: Acne Inversa

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa of acne ectopica is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Het beeld lijkt op acne (puistjes). De ontsteking komt vooral voor in de oksels en liezen. Meestal begint de aandoening tijdens of na de puberteit. De aandoening kan pijn geven en mensen kunnen zich ervoor schamen. Andere namen zijn hidradenitis suppurativa en acne inversa.

Ontstaan

Hidradenitis suppurativa is een ontsteking van de haarzakjes door verstopping van de uitgang de haarzakjes. Ook de huid, talgklieren en zweetklieren daar omheen kunnen ontstoken raken. De precieze oorzaak van de aandoening is niet bekend. Wel lijkt het zo te zijn dat acne ectopica vaker voorkomt bij rokers en bij mensen met overgewicht. Mogelijk spelen hormonen en erfelijkheid ook een rol. Daarnaast worden in de ontstekingen vaak bacteriën gevonden, maar het is niet duidelijk of ze de aandoening veroorzaken.

Symptomen

Kenmerken zijn pijnlijke ontstekingen in de oksels, liezen, onder de borsten, rond de geslachtsorganen of minder vaak op de billen. Het begint met kleine puistjes. Daarna ontstaan diepere en pijnlijke ontstekingen. Er zijn dan rode zwellingen en abcessen (met pus) te zien. De huid geneest daarna weer, maar er kunnen littekens overblijven. Op de lange termijn kunnen er grote mee –eters, gangetjes en cysten (holtes) onder de huid ontstaan. Pussende afscheiding kan onaangenaam ruiken.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, maar het blijkt moeilijk om het probleem snel en definitief op te lossen. Voor de best mogelijke zorg hebben artsen hun kennis en ervaring over deze aandoening gebundeld. Daarvoor kun je terecht in een zogenoemd expertisecentrum  als het Erasmus MC in Rotterdam, die daarin ook erkend is door het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Maar ook wanneer een behandeling succesvol is geweest, komt de ziekte soms terug.

Voorbeelden van medicijnen die gebruikt worden bij hidradenitis suppurativa zijn resorcinol (crème) en antibiotica (zalf of tabletten). Bij ernstige acne ectopica kan met chirurgie of lasertherapie het ontstoken weefsel weggehaald worden.

Wat kan ik zelf?

Goede hygiëne wordt aanbevolen. Je kunt bijvoorbeeld jodiumzeep onder de douche gebruiken. Het effect hiervan is weliswaar gering, maar bij onvoldoende hygiëne zou de aandoening wel kunnen verergeren. Vermijd strakke kleding en ondergoed. Stoppen met roken en afvallen bij overgewicht kan een gunstig effect hebben.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog