Zoeken
Menu
Aandoeningen

Neonatale Erytrodermie of Rode baby

Soms wordt een baby geboren met een rode huid, of kleurt deze huid rood in de eerste vier weken na de geboorte. Dit wordt neonatale erytrodermie genoemd. Erytrodermie betekent roodheid. In Nederland gebeurt dit bij ongeveer 10 per 100.000 pasgeborenen. Deze roodheid is geen aandoening maar een uiterlijk kenmerk. Het is moeilijk om de juiste diagnose te stellen: het komt weinig voor en er zijn meerdere aandoeningen die dit beeld geven. Er zijn grofweg zes groepen waarbij de roodheid een kenmerk kan zijn: ichthyosis (waaronder Netherton syndroom), primaire immuundeficiënties, metabole stoornissen, drugsgebruik gedurende de zwangerschap, huidinfecties en een restgroep. De restgroep bevat gebruikelijke huidaandoeningen als atopisch eczeem, psoriasis en seborroïsch eczeem, aandoeningen die vaak na de eerste drie maanden verschijnen. Uit internationale studies blijken de aangeboren vormen van Ichthyosis en de primaire immuundeficiëntie het vaakst voor te komen.

Levensbedreigend

Het sterftecijfer onder ‘Rode Baby’s’ is hoog, door complicaties van het huidbeeld: uitdroging, verstoorde vochtbalans en infectie of door het onderliggende ernstige en/of levensbedreigende ziektebeeld, waaronder immuundeficiëntie en stofwisselingsstoornissen.

Symptomen behandelen

Het is belangrijk om dit beeld vroeg te onderkennen en om de symptomen te behandelen, maar ook om gelijk een Universitair ziekenhuis of een expertisecentrum voor Zeldzame Huidaandoeningen in te schakelen, om zo spoedig mogelijk tot een diagnose te komen en om de kans op complicaties en vroegtijdig overlijden te verkleinen. Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is expertisecentrum voor neonatale erythrodermie.

Internationaal stappenplan

In de bijgevoegde documenten is door diverse Europese auteurs gewerkt aan een stappenplan. Dit stappenplan gaat verder in op de zorg voor de ‘rode baby’ en geeft richting aan het komen tot een diagnose.

Mogelijke huidaandoeningen (doe onderzoek middels NGS Panel!)

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Karin Veldman Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog