Zoeken
Menu
Thema’s

Huidverzorging

De huid van een baby heeft bepaalde verzorging nodig en dit verschilt tussen een baby die op tijd en te vroeg geboren is. Huidverzorging is goed om de volgende redenen: het verminderen van beschadiging aan de huid, het ondersteunen van een onderontwikkelde huidbarrière en het bevorderen van de conditie van de huid.

Baden

Baden van pasgeborenen is onder andere goed om bacteriën weg te spoelen. Het is beter de eerste zes uur na de geboorte niet te baden, in verband met risico op onderkoeling. Het is belangrijk om niet te lang te baden, omdat de huid dan kwetsbaar wordt. Een tijdslimiet van vijf minuten wordt hiervoor aangehouden. De temperatuur van het water mag niet hoger dan 37°C zijn.  Het is belangrijk voorzichtig te wassen met een pH neutrale zeep en weinig parfum. Het is belangrijk voorzichtig en goed af te drogen door te deppen, ook in de huidplooien. Een bubbelbad kan irritatie geven van de huid en de huid uitdrogen. Uit een studie is gebleken dat een baby elke vierde dag in bad kan. Dit heeft geen negatieve invloed op de bacteriën op de huid.

Insmeren

Insmeren met zalf is soms nodig als de huid droog is. Zalf gaat de droogheid tegen en helpt de huid soepel te houden. Onderzoek laat zowel positieve als negatieve resultaten zien van insmeren van de huid van te vroeg geboren baby’s. Insmeren helpt de huidbarrière te verbeteren vermindert vervellen en huidontsteking, maar onderzoek laat ook een toegenomen risico op infecties zien. Het wordt geadviseerd de huid van te vroeg geboren baby’s niet in te smeren als de voordelen niet opwegen tegen de risico’s. Dit is echter een onderwerp dat ter discussie staat, toekomstig onderzoek is nodig hier meer uitsluitsel over te geven. 

Luieruitslag

Baby’s kunnen luieruitslag krijgen, dat is uitslag in het luiergebied. Vocht, verhoogde pH, afsluiten van de huid, warmte en schade aan de huid spelen hierbij een rol. Het is te voorkomen door de luier regelmatig te verschonen, geen irriterende doekjes te gebruiken en bij uitslag een indrogende crème (zinkoxide crème) te gebruiken. Bij het verschonen is het advies milde babydoekjes te gebruiken. De luiers zijn verbeterd ten opzichte van vroeger, onder andere omdat ze beter absorberen en minder lekken. Met babypoeder moet voorzichtig worden omgegaan, omdat het inhaleren van de poeder slecht is voor de longen van een baby. 

Het gebruik van producten

Er zijn een hoop producten op de markt voor de verzorging van de babyhuid. In enkele van deze producten zitten stoffen die irritatie van de huid kunnen geven of waarvan niet bekend is wat het effect ervan is op een baby. Dit heeft ook te maken met de absorptie via de huid (zie absorptie via de huid). Het is geadviseerd producten te gebruiken die vrij zijn van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en parfum.

Omhoog