Zoeken
Menu
Thema’s

Nadelen van make-up

Ondanks dat make-up een positief effect heeft op het zelfvertrouwen van iemand en geschikt is om huidproblemen te camoufleren kan het soms nadelig zijn om make-up te gebruiken.

We zetten enkele voorbeelden op een rij, waarbij het beter is om geen make-up te gebruiken of om anders te werk te gaan.

Niet elke aandoening is geschikt

Zoals je eerder hebt kunnen lezen in dit thema is niet iedere huidaandoening geschikt om te camoufleren. Je huid moet zich hier wel voor “lenen”. Heb je bijvoorbeeld een hele droge huid dat een beetje schilfert? Make-up zal dit enkel accentueren en irriteren. Ook een huidaandoening met blaarvorming en/of korstjes is niet geschikt om make-up op te smeren. Je kunt hierover advies vragen aan een specialist, bijvoorbeeld je dermatoloog, de huidtherapeute of een visagiste.

Make-up is geen oplossing voor het probleem

Make-up is een mooi middel om meer zelfvertrouwen te creëren en je huidprobleem te camoufleren. Het is echter nooit een oplossing voor je huidaandoening. Gebruik het daarom voor jezelf, maar blijf zoeken naar de oorzaak zodat er een juiste behandeling door een specialist ingezet kan worden. Soms is er helaas geen behandeling en moet je leren leven met de huidaandoening. De psychische effecten kunnen dan toch nog een grote rol gaan spelen. Denk hierbij niet alleen aan schaamte en onzekerheid, maar ook aan boosheid, frustratie en slapeloosheid. Praat hierover met je familie en/of vrienden of een psycholoog.

Masker-effect

Wanneer je geen goede make-up gebruikt, de verkeerde techniek aanleert of simpelweg teveel make-up gebruikt kan dit het tegenovergestelde effect hebben. Je accentueert hiermee je huidaandoening en/of je irriteert de huid, waardoor het huidprobleem erger wordt. Een goede reiniging zal dit dan niet kunnen oplossen. Ook staat een te dikke make-uplaag heel onnatuurlijk, waardoor je juist extra opvalt. We noemen dit het masker-effect.

Gun jezelf een goede start en vraag een specialist je te helpen met de basistechnieken en de juiste make-up.  

Omhoog