Zoeken
Menu
Thema’s

Huidprobleem camoufleren

Het camoufleren van een huidaandoening is niet eenvoudig, het is letterlijk een kunst. Dit vereist veel oefening, maar met de juiste basistechnieken kun je het jezelf heel goed aanleren.

Overdrijf het niet, ook met de juiste make-up en technieken blijft ‘less is more’. Visagiste Judith Tielman laat je hier stap voor stap een basistechniek zien om een huidprobleem als een wijnvlek subtiel te camoufleren.  

Let op: dit stappenplan is gericht op mensen met een wijnvlek. Je kunt de basis uit dit stappenplan voor andere huidproblemen gebruiken, maar we raden aan om eerst advies van een specialist te vragen.

1Reinig de huid goed. Breng make-up altijd aan op een schone huid. Zorg ook dat je haren niet in de weg zitten, doe bij lang haar bijvoorbeeld een staart in. Ik gebruik zelf altijd een mousse
2Doe een dagcrème en oogcrème op en laat dit even intrekken.
3Doseer de foundation op je hand en breng dit overal op je gezicht aan, behalve op de wijnvlek zelf. Gebruik niet teveel foundation, het gaat om een subtiel dekkend laagje make-up.
4Vervolgens kunnen we de wijnvlek camoufleren. Hiervoor gebruik ik in de winter twee kleuren en in de zomer drie. Bij het camoufleren van de wijnvlek is het belangrijk om met een lichte kleur eerst de wijnvlek weg te werken. Met een tweede kleur zorg ik ervoor dat de kleur bij mijn eigen huidskleur past.
5Nu ga je de make-up ‘fixeren’, zoals dat heet. Hierdoor blijft de make-up beter zitten en plakt het niet. Ook maak je je make-up meteen waterproof. Er bestaan speciale fixeerpoeders. Zeker voor grotere oppervlaktes is dit van belang.
 Ik gebruik heel veel poeder op de wijnvlek zelf (alsof ik in een zak met meel ben gevallen). Het teveel aan poeder verwijder ik vervolgens weer. De rest van mijn gezicht poeder ik enkel lichtjes af.
6Voor een natuurlijk effect breng je nog wat rouge aan. Doe dit subtiel, anders wordt de look heel onnatuurlijk. De rouge breng je aan rond je wangen/jukbeenderen.

Tip voor andere huidproblemen: werk specifieke plekjes (bijvoorbeeld rode bultjes) weg door ze met een concealer aan te stippen. Dep de make-up dan voorzichtig op de huid tot het is ‘ingetrokken’. Let op: doe ook dit met mate, omdat je de plekjes anders juist accentueert.

Reinigen!

Vergeet niet om iedere avond voor het slapen gaan de make-up eraf te halen en je huid goed te reinigen. Dit kun je doen met een reinigingscrème die bij je huid past. Je kunt vervolgens nog een reinigingsmousse gebruiken. Een oogcrème en nachtcrème maakt de reiniging compleet en zorgt ervoor dat je huid zich goed kan ‘herstellen’. 

Extra tips

Soms is het beter om het te camoufleren gebied niet helemaal weg te werken, maar er juist nog wat ‘doorheen te zien’. Zo voorkom je een te dikke en onnatuurlijke make-uplaag (het masker-effect). 

Maak jezelf ook nooit op met kunstlicht. Het mooiste resultaat krijg je bij daglicht en er bestaan ook speciale daglichtlampen. Vooral in de donkere wintermaanden kunnen deze erg handig zijn. Met kunstlicht gebruik je vaak teveel make-up waardoor je een onnatuurlijke look krijgt.

Voor alles (en dus ook camoufleren) geldt: oefening baart kunst!

Omhoog