Zoeken
Menu
Thema’s

Make-up tips

Kan je je huidprobleem camoufleren met make-up? Is je huid daarvoor geschikt, welke make-up moet je gebruiken en hoe begin je eigenlijk? Visagiste Judith Tielman geeft enkele praktische make-up tips om je een goede start te geven. 

Er komt best nog veel kijken bij het aanbrengen van make-up, vooral bij het camoufleren van een huidaandoening. Bij verkeerd gebruik kan make-up namelijk het tegenovergestelde effect hebben, waarbij je juist de mindere kanten accentueert.

Er zijn geen vaste regels, maar er bestaan wel handige technieken die je kunnen helpen. 

Passend licht

Ga niet in een half donker kamertje te werk, je ziet dan niet voldoende of de make-up goed is aangebracht. Werk vooral met daglicht.

Vingers of kwasten?

Veel visagistes maken gebruik van pencelen en kwasten om de make-up goed aan te brengen. Toch werken je vingers in sommige gevallen nog steeds het beste. Vooral als je de make-up op een heel specifiek plekje goed aan wilt brengen. Combineer dus de juiste kwasten met je eigen vingerwerk.

Zo kun je de basis (bijvoorbeeld foundation) het beste aanbrengen met een foundationkwast en kun je de specifieke rode plekjes nog extra aanstippen met een concealer. De concealer die je aan hebt gestipt druk je met je vinger voorzichtig op de huid, tot het goed met de foundation is vermengd. We willen uiteraard geen “oranje vlekken”.  Ook werkt het doseren op de hand erg fijn.

Make-up passend bij je huid

Je hebt het vast al vaker gehoord en gelezen, maar het is belangrijk dat je make-up gebruikt dat goed bij je huidtype en – kleur aansluit. Bij huidproblemen is het belangrijk om de huid niet te irriteren of te verstoppen met make-up. Gebruik dus goede make-up waarbij de huid kan blijven ademen. Tegenwoordig zijn de meeste foundations zo goed ontwikkeld dat het de huid nooit afsluit. Ook bevatten foundations vaak een spf factor als extra bescherming tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan zonlicht en luchtverontreiniging. Sommige merken richten speciaal op de (allergie)gevoelige huid. Ik raad aan om een merk te kopen, waarbij je huid niet geïrriteerd raakt, ook al zijn deze vaak iets duurder. Je wilt de aandoening tenslotte niet verergeren.   

Gebruik meerdere foundations per jaar

Met één foundation het hele jaar doen is geen goed idee. Afhankelijk van het seizoen verkleurt je huid. Je huid heeft daarom in de winter een andere teint dan in de zomer. Als visagiste vind ik minimaal twee kleuren foundation een must. Je kan er ook voor kiezen om in de winter een foundation te gebruiken en in de zomer een BB of CC crème. Dit is een soort gekleurde dagcrème met een hoge SPF factor. Dit geeft de huid een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht. 

Ook met camoufleren werkt het eigenlijk hetzelfde: voor het beste resultaat gebruik je gedurende het jaar meerdere kleuren.

Vergoed door verzekeraar?

Er zijn verzekeraas die camouflage vergoeden. Informeer hiernaar bij je eigen verzekeraar.

Verwacht geen wonderen

Make-up is een handig hulpmiddel, maar het kan helaas geen wonderen verrichten. Zo zijn er altijd plekken (of bepaalde huidproblemen) die zich moeilijk laten camoufleren. Zeker rond de ogen is dit niet makkelijk.

Reinig je huid

Net zo belangrijk als het gebruik van goede make-up is het dagelijks reinigen van je huid. Ga nooit slapen zonder je make-up er af te halen. Je huid heeft ook tijd nodig om te herstellen en te ademen. Reinig je huid niet met zeep, maar met water en/of een goede reiniging.

Gun jezelf het zelfvertrouwen

Make-up heeft niet altijd een goede naam, wat ik als visagiste geheel onterecht vindt. Make-up kan namelijk een enorme positieve invloed hebben op iemands leven. Het geeft een stukje zelfvertrouwen, waardoor mensen toch hun dagelijkse bezigheden durven te blijven doen. Als je je zekerder voelt, voel je je meteen vrolijker. Het voorkomt dan ook vaak dat mensen in een sociaal isolement raken of zelfs depressief. Make-up kan de psychische klachten, zoals schaamte, voor een deel wegnemen of in ieder geval verminderen. Dit vind ik erg belangrijk. Gebruik make-up nooit als oplossing voor je huidprobleem. Het is een middel om je zelfvertrouwen te geven, maar je huidprobleem zal er natuurlijk niet door verdwijnen. Kies daarnaast voor een juiste behandeling en/of praat met een psycholoog over de psychische klachten die je hebt. Lees meer in onze special over de Psycholoog.

Laat je goed informeren

Wanneer je de basis onder de knie hebt kun je zelf heel erg veel. Een visagiste kan je hier goed bij helpen. Je leert heel eenvoudig de technieken die je nodig hebt om je dagelijkse make-up zelf aan te brengen. Ook kan een visagiste je tips geven over welke make-up bij je huid past en hoe je goed kan reinigen. En heb je een keer een feestje of een andere bijzondere gelegenheid? Laat je dan gewoon eens een keer lekker verwennen en opmaken door een specialist. 

Omhoog