Zoeken
Menu
Thema’s

Pigment bepaalt kleur

Er zijn verschillende soorten huidskleuren. De huidskleur hangt vooral af van het soort pigment, de hoeveelheid en de verdeling ervan in de opperhuid. Ook het bloed dat door de huid circuleert en de dikte van de hoornlaag spelen een rol.

Trucje van de natuur

De verschillende huidtypes en -kleuren hebben een duidelijke functie. Het is namelijk een trucje van moeder Natuur. Zo vormt de donkere huid een natuurlijke bescherming tegen zonnestralen. Ook transpireert deze huid makkelijker, wat nodig is in een warme omgeving.

Spreiding donkere huid

Er zijn grote verschillen binnen de donkere huid. De huid kan variëren van lichtbruin tot heel donker koperbruin en van roodbruin tot diep blauw-zwart. De spreiding van mensen met een donkere huid over de aardbol is groot. In het geheel zijn er op de aarde veel meer pigmentrijke (donkere) mensen dan pigmentarme (blanke) mensen.

Sterker pigment

In de huid liggen pigmentcellen, de melanocyten. Deze maken het pigment (kleurstofje) dat de kleur van de huid bepaalt. De huidskleur hangt onder andere af van het soort pigment dat gemaakt wordt. Pigment ligt als een beschermend kapje over de cellen en beschermt de huid tegen te veel zon.

Het is niet zo dat mensen met een donkere huid meer pigmentcellen hebben. Wel maken de pigmentcellen die er zijn meer pigment aan en is het pigment sterker waardoor het langer in de huid blijft. Welk pigment je aanmaakt en hoeveel is erfelijk bepaald. Ook zonlicht zorgt ervoor dat er meer pigment gemaakt wordt waardoor mensen met een blanke huid ook bruin kunnen worden.

Structuur

Naast het verschil in pigment heeft de hoornlaag van de donkere huid ook een andere structuur. Deze is namelijk compacter dan bij mensen met een lichte huid. De cellen liggen dichter op elkaar. Hierdoor zijn donkere mensen beter beschermd tegen zonlicht (zie ook: donkere huid en zon).

Omhoog