Zoeken
Menu
Thema’s

Cultuur en huid

Sommige huidafwijkingen komen vaker voor bij mensen met een donkere huid. Dit kan komen door de gewoontes of gebruiken die bij de cultuur horen.
 

Schoonheidsidealen

De huid is in alle culturen belangrijk, bij vrouwen vaak meer dan bij mannen. Je huid, haren en nagels zijn voor iedereen zichtbaar en onderdeel van je identiteit. Onder andere je cultuur bepaalt op welke manier jij je huid, haren en nagels mooi maakt en ‘versiert’ met bijvoorbeeld kleuren, tatoeages en/of piercings. Zo heeft ieder zijn eigen schoonheidsideaal.

Ook de huidskleur is hierbij belangrijk. Blanke mensen vinden het mooi om een gebruinde huid te hebben, terwijl mensen met een donkere huid soms juist liever een lichtere huidskleur willen hebben. Dit komt, omdat een lichte huidskleur geassocieerd wordt met welvaart. Op grote schaal worden daarom blekende producten gebruikt. Helaas geven deze middelen vaak vervelende gevolgen, zoals onregelmatige vlekkerige pigmentatie.
 

Aandoeningen door (culturele) gewoontes

Culturele gewoontes kunnen de oorzaak zijn van bepaalde huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn:

1. Tractie alopecia

Dit zijn kale plekken op het hoofd door het ontkroezen van het haar of het maken van strakke vlechtjes. Het komt steeds vaker voor, omdat vaker van kapsel wordt veranderd en er dus steeds opnieuw aan het haar getrokken wordt.

Foto: African Skin Diseases

2. Pommade-acne

Dit is acne (soort jeugdpuistjes) dat ontstaat door het gebruik van pommade (bepaald vet) in het gezicht.

Foto: African Skin Diseases

3. Parafinne verslaving

De donkere huid heeft van nature een hoge talg- en zweetproductie. Dit is nodig in een warme omgeving en zorgt voor een beschermend laagje op de huid waardoor deze soepel blijft. In het koudere Europese klimaat voelt de huid al snel droog aan. Dit komt door de kou, de droge lucht, de wind en de verandering in zweet- en talgproductie. Veel mensen met een donkere huid gebruiken dan vaseline, paraffine, cacaoboter, uierzalf of een ander vettig smeersel om hun huid te voeden. Deze werken vaak even verzachtend maar na een tijd raakt de huid geblokkeerd, zeker omdat je steeds meer moet gebruiken om het gewenste effect te bereiken. De poriën raken verstopt en de huid kan niet goed afschilferen. Het is beter om een minder vet smeersel te gebruiken om de huid soepel te houden.

Omhoog