Zoeken
Menu
Thema’s

Donkere huid en zon

De zon vormt het centrum van ons zonnestelsel. Een donkere huid is goed bestand tegen zonnestralen. Dit komt doordat het pigment in de donkere huid beschermt tegen het UV-licht.
 

Natuurlijke zonnebescherming

Ultraviolette straling heeft van alle zonnestralen de meest directe gevolgen in het dagelijks leven. Je kunt UV-straling niet zien of voelen en dat maakt het zo verraderlijk. Donkere huidtypes zijn door moeder Natuur van een natuurlijke zonnebescherming voorzien en lopen minder snel zonneschade op dan andere huidtypes. Dit komt door de grotere hoeveelheid melanine in de huid. Dit is een donker pigment, geproduceerd door cellen in de opperhuid. De donkere huid veroudert en verbrandt hierdoor minder snel in de zon. Ook zijn mensen met een donkere huid daarom beter beschermd tegen huidkanker, dan mensen met een licht huidtype. Een nadeel van de donkere huid is dat de huid 30- 40% meer warmte opneemt. Die zal het lichaam ook weer kwijt moeten raken. Dit gebeurt door zweten.
 

Donkere huid: wel insmeren!

Toch moeten ook mensen met een donkere huid zich beschermen door middel van een anti-zonnebrand. De huid blijft namelijk wel vatbaar voor uitdroging en verbranding. Mensen met een donkere huid kunnen hun zonprogramma met een SPF 15 beginnen en daarna langzaam afbouwen.
 

Vitamine D

Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Ons lichaam heeft dit nodig voor voor sterke botten en tanden. Met vitamine D wordt botontkalking tegengegaan.

In de donkere huid wordt minder vitamine D aangemaakt dan in de lichte huid. Dit komt omdat het zonlicht minder goed door kan dringen in de huid. Een donkere huid heeft namelijk een dikkere hoornlaag, welke bestaat uit dode huidcellen. Dit geeft bescherming bij sterke zon en hoge temperaturen. Vooral bij mensen met een donkere huid die in een Westers land wonen waar de zon weinig schijnt, kan een tekort aan vitamine D ontstaan.

Omhoog