Zoeken
Menu
Thema’s

School en ziek

Een kind met een huidaandoening kan in principe gewoon naar school. Wel kunnen bepaalde kenmerken van de aandoening van invloed zijn op de schoolprestaties van uw kind.

Afwezigheid

In sommige gevallen kan de huidaandoeningen zoveel problemen geven dat uw kind vaak te ziek of te moe is om naar school te gaan. Ook kunnen er veel dokters- en ziekenhuisbezoeken op de agenda staan, waardoor schooldagen gemist worden. Ondanks dat uw kind hier niets aan kan doen zal hij of zij sneller een achterstand oplopen. Altijd geldt dat gezondheid het belangrijkste is. Een schooljaar kan tenslotte ingehaald worden. Ook kan het huiswerk thuis gemaakt worden of kan uw kind bijles krijgen om bij te blijven. 

Jeuk of pijn

Jeuk en pijn zijn symptomen die zich bij sommige huidaandoeningen veel voor kunnen doen. Dit is erg vervelend en lastig te bestrijden. Vaak moet uw kind leren omgaan met deze klachten. Jeuk en pijn kunnen erg afleiden, waardoor er mogelijk concentratieproblemen ontstaan. Ook kunnen jeuk en pijn uw kind uit zijn of haar slaap houden. Ook hierdoor spelen overdag moeheid en concentratieproblemen een rol.

Psychische problemen

Als uw kind wel naar school gaat kan hij of zij zich schamen voor de huidaandoening. Uw kind zit mogelijk niet lekker in zijn vel en dit kan zich op school verder ontwikkelen. Vooral wanneer kinderen ouder worden speelt uiterlijk een belangrijkere rol. In sommige gevallen worden kinderen met een huidaandoening gepest. De kwaliteit van leven heeft hier altijd onder te lijden en daarmee ook de schoolprestaties. 

Wat kunt u doen?

Wanneer uw kind achterstand oploopt, omdat hij of zij veel schooldagen mist kan dit in de meeste gevallen gewoon worden ingehaald. U kunt bijles inschakelen en uw kind helpen bij het maken van huiswerk. 

Klachten, zoals jeuk en pijn, moeten verzacht worden. Professionals, bijvoorbeeld uw dermatoloog, kunnen u hier advies in geven. 

Wanneer uw kind met psychische problemen kampt is het verstandig om een psycholoog in te schakelen. Hij of zij kan uw kind helpen bij het leren omgaan met de huidaandoening en de bijbehorende klachten. 

Meer informatie

Omhoog