Zoeken
Menu
Thema’s

Omgaan met jeuk

Jeuk heeft een biologische functie. Het is een verdedigingsmechanisme. Jeuk geeft aan dat er iets op de huid zit dat verwijderd moet worden, bijvoorbeeld een mug of parasiet. Leven met jeuk is zeker niet makkelijk en kan van grote invloed zijn op iemands leven.

Jeuk kan bij verschillende huidaandoeningen voorkomen. Wanneer men de oorzaak weet kan een behandeling ingezet worden. In de meeste gevallen wordt de jeuk hiermee verlicht. Bij bijvoorbeeld eczeem wordt de huid vet gehouden, terwijl bij andere huidaandoeningen medicatie nodig is.

Jeuk is erger dan pijn?

Soms wordt er gezegd dat jeuk erger is dan pijn. De reflex om te krabben is zo groot, dat dit zelfs tijdens het slapen kan gebeuren. Jeuk kan er ook voor zorgen dat in slaap komen een problemen wordt. Dit brengt overdag vaak moeheid en concentratieproblemen met zich mee. Schoolprestaties kunnen minder worden en er is weinig energie meer om met vriendjes te spelen.

Niet krabben

Hoe sterk de drang ook is, probeer krabben te voorkomen. Hierdoor gaat de huid kapot, verergert de huidaandoening en wordt de jeuk alleen maar erger. Ook geven wondjes die genezen jeuk en beland je in een vicieuze cirkel. 

Tips om te voorkomen dat uw kind zijn/haar huid open krabt:

  • Zorg dat de nageltjes schoon, glad en kortgeknipt zijn
  • De apotheek heeft speciale handschoentjes en zijden pyjama’s voor ’s nachts 
  • Probeer in plaats van te krabben eerder te wrijven, masseren of te kloppen op de huid
  • Probeer afleiding te zoeken, bijvoorbeeld een antistressbal 

Verkoeling

Het verkoelen van de huid kan helpen tegen de jeuk. Dit kan door op de huid te blazen of naar buiten te gaan. Gebruik eventueel een ventilator. Het kan ook prettig zijn een vette zalf uit de koelkast te gebruiken. 

Vermijd het dragen van ruwe, prikkelende kleding zoals wol. Gebruik het liefst koele en wijde kleren en kies hierbij voor katoen. Wanneer de kleding luchtdoorlatend is zal er minder zweet blijven plakken en hiermee voorkomt u irritaties op de huid. 

Een onbedekte huid is gevoeliger voor prikkels en leidt eerder tot jeuk. Daarom raden we aan uw kind, ook in de zomer, een dunne katoenen pyjama aan te trekken.

Omhoog