Het hebben van een huidaandoening kan van grote invloed zijn op hoe iemand zich voelt. De psychosociale problemen mogen daarom ook nooit onderschat worden. Vooral wanneer uw kind ouder wordt kan dit probleem groter worden.
De huid is altijd zichtbaar en is een deel van onze identiteit. Wanneer de huid afwijkingen vertoont wordt dit gezien als ‘abnormaal’ en kan schaamte een rol gaan spelen.
De problemen die de huidaandoening met zich meebrengen kunnen iemand boos of somber maken. Bijvoorbeeld constante jeuk of de tijd die het verzorgen van de wonden met zich meebrengt. Deze problemen kunnen soms in de weg staan wanneer iemand een ‘normaal’ leven wil leiden.
Soms schamen kinderen zich voor de huidaandoening. Dit wordt vooral gezien in de tienerjaren en vlak daarvoor. Er zijn veel overeenkomsten tussen huidklachten en psychosociale problemen. Dit kan de kwaliteit van leven van kinderen en tieners met een huidziekte behoorlijk aantasten.
Iedereen heeft behoefte aan contact met anderen. Jongeren met een huidaandoening worden hierin belemmerd, bijvoorbeeld door de schaamte of pijn, in sport, lichamelijk contact en het aangaan van relaties.
Naast schaamte kan een kind ook gepest worden met zijn of haar huidaandoening. Dit brengt extra verdriet met zich mee en kinderen kunnen de pesters gaan geloven. Hiermee daalt hun eigenwaarde en zelfrespect, waarmee ook de kwaliteit van leven. Vooral tieners met veel verdriet over hun aandoening maken minder snel vrienden en gaan minder snel een relatie aan.
Een chronische ziekte bij een kind is niet alleen van invloed op het kind zelf, maar op het hele gezin. Voor de ouders is de opvoeding vaak zwaarder. Ze moeten omgaan met zware behandelingen, zoals veel zalven en klachten van hun kinderen, waaronder jeuk en mogelijke slaapproblemen. Wanneer ouders ontdekken dat hun kind er ook psychisch onder lijdt zullen zij zich dit ook aantrekken.
Jongeren kunnen door hun huidprobleem in een depressie belanden. Een psycholoog kan hierbij zeker uitkomst bieden. Psychologen behandelen patiënten om beter te worden of helpen bij de ontwikkeling. Het kind leert hierdoor om te gaan met de klachten om er zo weinig mogelijk last van te hebben.
Een psycholoog biedt zowel hulp bij sociale problemen als hulp bij de behandeling. Als het kind zeer jong is worden de gesprekken bij de psycholoog samen met de ouders gevoerd.
Lees meer in ons thema over psychische klachten als gevolg van het hebben van een huidaandoening. Of bekijk onze special over wat een psycholoog precies doet.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.