Zoeken
Menu
Thema’s

Verzorging van de huid

De huid heeft verschillende functies en is een belangrijk orgaan van het menselijk lichaam. Verzorg je huid daarom goed! Hoe je dit doet vertellen we je in dit hoofdstuk.

De tips hieronder zijn gebaseerd op de JGZ richtlijn ‘Huid’. 
 

Normale huid

Onder de normale huid verstaan we een huid die niet droog is en geen afwijkingen vertoont. 
 

Wassen en baden

Kinderen met een normale huid kunnen zo vaak als gewenst onder de douche of in het bad. Over het algemeen kan gezegd worden dat twee tot drie keer per week wassen genoeg is. 

Bij een droge huid ligt het anders. Het advies is dan om maximaal 2 tot 3 keer per week te wassen. Daarbij is het beter om niet te lang (ongeveer 5 minuten) en niet te warm (handwarm, 37 graden) te douchen of te baden. Het is voldoende om alleen een pH-neutrale zeep te gebruiken voor de nek, oksels, navel en het luiergebied. Dep de huid zoveel mogelijk droog. Ga nooit hard wrijven. Een ander advies bij een droge huid is om olie in het badwater te gebruiken en de huid na het baden goed in te vetten. Pas wel op met olie, dit kan ervoor zorgen dat uw kind makkelijker uit uw handen glijdt of zelfs uitglijdt in bad. 
 

Gebruik van smeersels

Voor smeersels op de  huid worden verschillende benamingen gebruikt, bijvoorbeeld een zalf, crème of lotion. Dit heeft te maken met de hoeveelheid water en vet dat in het smeersel zit. Een zalf is bijvoorbeeld een vet smeersel. Er zit veel vet in en weinig water. De latijnse naam voor zalf is unguentum, dit staat vaak op het etiket van de tube. Een crème bevat vet én water waarbij per crème de verhouding verschilt. In een lotion zit meer water dan vet. 

Een zalf trekt niet makkelijk in de huid, hierdoor voelt de huid na het smeren soms vettig aan. Bij warm weer is het daarom soms prettiger om een crème te gebruiken. Crèmes en lotions kunnen de huid uitdrogen. Ze zijn daarom niet aan te raden bij jeuk. Het uitdrogende effect op de huid geeft alleen maar meer jeuk. 

Het beste is om producten met zo min mogelijk toevoegingen te gebruiken. De FNA-producten zijn dan een goede keus. Het FNA, het Formularium der Nederlandse Apothekers, is een verzameling voorschriften van geneesmiddelen die de apotheek zelf kan maken.
 

Zon

Bij het verzorgen van de huid hoort natuurlijk ook het beschermen van de huid tegen de zon. Kijk hiervoor op onze pagina over zon en huid

Omhoog