Zoeken
Menu
Thema’s

Functies van de huid

De huid heeft veel verschillende functies en is meer dan alleen een scheidslijn met de buitenwereld. De huid biedt bescherming, laat onze zintuigen werken en is een opslag voor energie.

Barrière

De huid vormt een barrière met de buitenwereld. Het zorgt aan de ene kant dat er niet teveel water en zouten verloren gaat, zodat er in het lichaam een stabiel milieu is. Aan de andere kant zorgt het dat water en schadelijke stoffen niet door de huid naar binnendringen. Hiervoor is vooral de hoornlaag (opperhuid) belangrijk. 
 

Bescherming tegen schadelijke beestjes

De huid zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen en schimmels niet zomaar binnen kunnen dringen. Als de huid kapot is, bijvoorbeeld door eczeem gebeurt dit wel sneller. Er zijn verschillende manieren waarop de huid voor bescherming zorgt. Ten eerste zorgt de hoornlaag ervoor de bacteriën niet door de huid heen kunnen. Ook zitten er allerlei goede bacteriën en schimmels op de huid die voorkomen dat ziekteveroorzakende bacteriën op de huid kunnen groeien. Ook maakt de huid stofjes aan die bacteriën, schimmels en sommige virussen kunnen doden. 
 

Bescherming tegen UV-straling

Pigment (melanine) beschermt de huid tegen beschadiging door UV-stralen van de zon. Het pigment ligt als een beschermend kapje over de huidcellen en absorbeert de UV-straling. Op den duur wordt de huid ook wat dikker als reactie op zonlicht. 
 

Bescherming tegen beschadiging

In de huid zitten elastische vezels die beschermen tegen onder meer stoten en uitrekken. Ook de vetlaag in de huid werkt beschermend. 
 

Warmteregulatie

De huid speelt een belangrijke rol bij het constant houden van de lichaamstemperatuur. Als het lichaam te warm wordt ga je zweten waardoor het lichaam afkoelt. Ook gaan de bloedvaatjes in de huid open staan. De doorbloeding versnelt en er wordt meer stralingswarmte afgegeven. De huid krijgt hierdoor een wat rodere kleur. Als het lichaam te koud wordt gaan de bloedvaatjes in de huid juist samenknijpen, ga je minder zweten én gaan je haartjes omhoog staan (kippenvel). Bij dieren gebeurt dit laatste ook waardoor er een soort isolerende laag ontstaat. Het omhoog staan van de haartjes bij mensen is een reflex die geen nut meer heeft. 
 

Aanmaak van vitamine D

Vitamine D is onder andere belangrijk voor de vorming van onze botten en zou zelfs beschermen tegen vormen van kanker. In onze voeding zit te weinig vitamine D. Met behulp van zonlicht wordt vitamine D in de huid aangemaakt. 
 

Zintuigen

Over de hele huid verspreid zitten ongeveer een miljoen zenuwuiteinden. Hiermee kunnen we warmte, kou, pijn, aanraking, trillen, druk en jeuk voelen.
 

Energieopslag

Het onderhuidse bindweefsel, de diepste laag van de huid, bestaat vooral uit vet. Dit is een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. 
 

Sociaal

De huid is voor iedereen zichtbaar. Via je huid (en versieringen van je huid) kun je jezelf uiten naar de buitenwereld. Andersom beoordelen mensen elkaar ook als eerste aan de hand van wat ze zien. Huidaandoeningen, zoals acne of haaruitval, kunnen het leven van patiënten op sociaal gebied dan ook erg beïnvloeden.  

Omhoog