De huid van een pasgeboren baby die rond de uitgerekende datum geboren wordt verschilt niet zoveel van die van een volwassene.
Bij te vroeg geboren baby’s is de huid nog niet helemaal volgroeid en is de huid dunner dan na een zwangerschapsduur van negen maanden. Het huidoppervlak van een baby is in verhouding tot het gewicht veel groter dan van een volwassene. Dit is belangrijk omdat een baby sneller kan afkoelen door het grote huidoppervlak.
Sommige verschijnselen aan de huid en haren van een pasgeborene komen zo vaak voor dat ze als normaal beschouwd worden:
Bij de geboorte is de huid van een baby vaak bedekt met een witte vettige laag (vooral in de plooien). Dit wordt vernix genoemd. Het bestaat uit water, talg, huidcellen en haartjes. Vernix houdt de huid vet en zorgt dat de bevalling, de passage door het geboortekanaal, makkelijker gaat. Ook zorgt het ervoor dat de baby beter tegen de koudere temperatuur kan, vergeleken met de temperatuur in de baarmoeder, vlak na de geboorte. Mogelijk helpt het laagje ook beschermen tegen infecties. De vernix droogt snel in en begint al enkele uren na de geboorte af te bladderen.
Een paar uur na de geboorte ontstaat bij veel baby’s een rode kleur van de huid, dit heet erythema neonatorum. De roodheid verdwijnt binnen 1 tot 2 dagen.
Voldragen baby’s kunnen in de eerste dagen na de geboorte een blauwe verkleuring van de handjes en voetjes hebben. Dit is normaal tenzij ook andere lichaamsdelen, zoals de tong, blauw verkleurd zijn.
Bij een kwart tot de helft van de voldragen kinderen ontstaat er op de tweede of derde dag na de geboorte een gele verkleuring van de huid. Bij te vroeg geboren baby’s komt het nog vaker voor. De gele kleur is op de zevende dag na de geboorte meestal weer verdwenen.
De gele kleur van de huid wordt veroorzaakt door een kleurstofje dat bilirubine heet. Dit komt vrij wanneer rode bloedcellen afgebroken worden. Daarna zorgt onder andere de lever ervoor dat het stofje het lichaam uitgaat. Bij pasgeborenen moeten er vaak extra veel rode bloedcellen afgebroken worden (bijvoorbeeld door een bloeduitstorting van een vacuümpomp). Ook werkt de lever de eerste dagen nog niet zo goed. Om deze redenen kan het bilirubine stijgen, waardoor het kind geel wordt. Een erg klein deel van de baby’s wordt te geel, de concentratie bilirubine is dan te hoog. Dit kan beschadiging van de hersenen veroorzaken. Kraamverzorgenden en verloskundigen zijn erop getraind om de gele kleur bij een baby te herkennen. Via een beetje bloed uit de hiel kan de hoogte van het bilirubine gemeten worden. Is dit te hoog, dan wordt een baby vaak onder een lamp gelegd met een blauw licht. Hierdoor wordt het bilirubine versneld afgebroken.
Soms hebben pasgeborenen bij de geboorte 1 of 2 blaren op de vingers, lippen of onderarmen. Dit komt waarschijnlijk door zuigen op de huid in de baarmoeder. De blaren genezen na een paar dagen vanzelf.
Hormonen van de moeder kunnen ervoor zorgen dat bij een meisje de clitoris vergroot is. Ook kan er bij meisjes en bij jongetjes een soort zwelling onder te tepels ontstaan. Dit komt door groei van het borstklierweefsel.
Als ze nog in de baarmoeder zitten hebben baby’s over de hele huid dunne, kleurloze haartjes, laguno haren genoemd. Deze worden al voor de geboorte in de baarmoeder afgestoten. Bij te vroeg geboren baby’s kunnen de laguno haren bij de geboorte nog te zien zijn.
Bij de geboorte kan er heel veel hoofdhaar zijn (vooral bij mensen met een donkere huid) of heel weinig. Wimpers en oogharen zijn er bij de geboorte vaak niet of weinig.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.