Zoeken
Menu
Thema’s

Verzorging

De verzorging van de huid, dus ook de droge huid, is heel belangrijk. De huid heeft namelijk een barrièrefunctie en houdt schadelijke stoffen buiten. Bij een droge huid is deze functie verstoord.

Door de verstoorde barrièrefunctie kunnen schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels makkelijker binnendringen. Ook is er een grotere kans op ontstekingen en infecties. De droge huid dient dus goed verzorgd te worden. 

 

Zalven, crèmes en lotions

Het verzorgen bestaat onder meer uit het vet en soepel houden van de droge huid. Dit kan op verschillende manieren, namelijk met zalf, crèmes of een lotion. Wat is het verschil?
 

Zalven

Een zalf is een vet smeersel met weinig water. Vaak staat er op de verpakking Unguentum vermeld. Dit is de Latijnse naam voor zalf.

Zalf dringt niet makkelijk door in de huid, maar heeft een betere beschermende en afdekkende werking dan een crème of lotion. Een neutrale zalf kan zo vaak gesmeerd worden als nodig is. 

Let op! Bij warm weer, koorts of bij sporten/inspanning wordt het smeren van een zalf afgeraden. Het zweet blijft anders door de afdekkende werking onder de zalf zitten. Dit kan jeuk veroorzaken. 
 

(Vet)crèmes

Vetcrèmes zijn crèmes waar een deel vaseline in verwerkt zit. Ze zijn minder vet dan een zalf, maar vetter dan een gewone crème. Een vetcrème wordt vaak voorgeschreven wanneer een zalf te vet is. Anders wordt de huid afgesloten en ontstaan er pukkeltjes.

Crèmes zijn smeersels die bestaan uit vet en water. Een crème wordt aangeraden bij warm weer, sport en inspanning of koorts. Een crème trekt namelijk makkelijk de huid in, waardoor deze kan blijven transpireren. 

Let op! Een crème wordt afgeraden bij mensen met jeuk, omdat het aanwezige water een uitdrogend effect op de huid kan hebben. Dit veroorzaakt meer jeuk.  
 

Lotions

Een lotion bevat meer water dan vet en wordt altijd afgeraden bij jeuk. Dit komt door het uidrogende effect. Lotions kunnen wel gebruikt worden op moeilijk insmeerbare plekken, zoals de hoofdhuid.

Omhoog