Zoeken
Menu
Thema’s

Baden en douchen

Te lang en te heet douchen kan een oorzaak zijn van een droge huid. Ook bij eczeem wordt veelvuldig douchen afgeraden, omdat water de huid extra uitdroogt. Hierdoor ontstaat onder meer jeuk.

Vaak zijn er vragen over het baden en douchen van kinderen en volwassenen met een droge huid. Tijdens te lang en/of te heet douchen wordt de vetlaag van de huid afgespoeld. Door de ontvettende werking van zeep wordt tevens de huidbarrière vermindert. Zo ontstaat en/of verergert de droge huid. 

Adviezen bij wassen

Vermijd zeep

Gebruik tijdens het douchen of baden geen zeep. Hierdoor verdwijnt er nog meer van de beschermende vetlaag van de huid. Wanneer je toch zeep wilt gebruiken, kies dan voor een pH neutrale (pH=7) zeep zonder kleur- en geurstoffen. Bijvoorbeeld een zeepvrije waslotion. 

Beperkt douchen

Belangrijk is om bij een droge huid het douchen en baden zoveel mogelijk te beperken. Bij kinderen jonger dan 1 jaar wordt geadviseerd het douchen te reduceren naar 2 tot 3 keer per week bij een watertemperatuur van maximaal 37 graden Celcius. 

Bij kinderen ouder dan 1 jaar is een op de huid afgestemd advies nodig. Let wel altijd op de temperatuur van het water. Deze mag maximaal 37 graden Celcius zijn. 

Gebruik (bad)olie

Mocht jijzelf of je kind in bad gaan en last hebben van een droge huid, dan wordt geadviseerd om het badwater aan te mengen met olie. Hierdoor wordt de vetlaag van de huid behouden en is er minder kans op uitdroging. 

Let wel op dat je kindje niet uitglijdt in het water vanwege de gladheid van de huid. 

Huid droog deppen

Na het douchen of baden kun je de huid het beste droog deppen. Vermijd wrijven, vooral met een ruwe handdoek. 

Insmeren

Probeer binnen drie minuten na het verlaten van de douche of het bad de huid in te smeren met een vette zalf (geen crème!). De zalf trekt dan beter in.  

Adviezen bij zwemmen

Wanneer de huid goed verzorgt wordt, is zwemmen geen probleem. De huid moet voor het zwemmen goed ingevet worden met een vette zalf, zoals cetomacrogolzalf. Hierdoor wordt een laagje op de huid gelegd en is deze beter beschermd tegen uitdroging. 

Let op! Zalf en crèmes die lanette bevatten worden afgeraden. Deze slaan namelijk wit uit na aanraking met water. Geef ook altijd aan dat uw kind ingesmeerd is. De huid is nu namelijk extra glad en glijdt makkelijker weg wanneer hij of zij vastgepakt wordt. 

Omhoog