Zoeken
Menu
Thema’s

Wanneer een psycholoog

Er is niet één vaste reden om naar een psycholoog te gaan. Dit is namelijk voor iedereen anders. Voel jij je somber, heb je slaapproblemen, jeuk of schaam je je? Blijf hier niet alleen mee zitten.

Deze klachten kunnen onder meer het gevolg zijn van een huidaandoening. Ook hierbij kan de psycholoog je helpen. De huidaandoening zal er niet mee verdwijnen, maar de psychische gevolgen ervan kunnen zeker verminderen.

Depressief

Wanneer je depressief bent staat je leven in het teken van somberheid. Depressie valt onder stemmingsstoornissen. Je voelt je gedurende een langere periode abnormaal somber. Ook ben je lusteloos, heb je nergens interesse in en kun je nergens van genieten.

Een depressie kan ontstaan door het hebben van een huidaandoening, bijvoorbeeld door schaamte of door slaapgebrek. Wellicht kun je niet in slaap komen door de jeuk of omdat er allerlei gedachtes door je hoofd spelen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met eczeem onrustiger slapen en vaker wakker worden.

Een psycholoog helpt je omgaan met deze vervelende gevoelens. Hij of zij leert je anders te kijken naar de situatie en om je gevoelens te accepteren.

Schaamte

Het hebben van een huidaandoening is erg vervelend. Deze is namelijk meestal ook zichtbaar. Veel kinderen, vooral tieners, schamen zich hiervoor. Juist, omdat ze zich in deze periode bewust worden van hun eigen lichaam.

Schaamte kan voor grote belemmeringen in het dagelijks leven zorgen. De kwaliteit van leven gaat hierdoor al snel omlaag. Iedereen heeft namelijk behoefte aan sociale contacten en schaamte kan dit behoorlijk in de weg staan.

Deze schaamte gaat vaak gepaard met verdriet en zorgen en kan zelfs leiden tot een depressie.

Een psycholoog kan je helpen omgaan met je situatie en de acceptatie ervan.

Jeuk

Leven met jeuk is niet makkelijk. Er wordt wel eens gezegd: jeuk is erger dan pijn. Jeuk kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. Jeuk kan ook slaapproblemen en concentratiestoornissen veroorzaken. Dit levert spanningen en/of stress op wat de jeuk weer doet verergeren.

Een psycholoog kan tips geven om te helpen ontspannen. Deze ontspanning, zowel fysiek als psychisch, geeft rust waardoor de jeuk vermindert.

Slaapproblemen

Slaapproblemen komen vaak voor bij kinderen en tieners met eczeem. Ze hebben vaker inslaapproblemen, doorslaapproblemen en slapen onrustiger. Slaapgebrek kan zorgen voor somberheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Vaak spelen jeuk en/of pijn en piekeren een rol bij in- en doorslaapproblemen.

Een psycholoog kan je helpen te ontspannen en helpen rust in je hoofd te creëren. Wanneer je meer rust hebt val je makkelijker in slaap. Hier zijn speciale ontspanningsoefeningen en – therapieën voor.

Omgaan met een chronische ziekte en belasting door medische behandeling

Een psycholoog kan je helpen bij de acceptatie van je situatie, waaronder het leren omgaan met een chronische ziekte en belasting door medische behandeling. Dit is vaak een zwaar proces waar veel bij komt kijken. 

Omhoog