Zoeken
Menu
Aandoeningen

Alopecia areata (AA)

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata (AA) is een huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. Meestal is dit op het behaarde hoofd, maar het kan op elk ander behaard gebied van het lichaam ontstaan. De kans op het krijgen van alopecia wordt geschat op 1,5%. Het wordt zowel bij mannen als bij vrouwen gezien en het kan op elke leeftijd beginnen.

Ontstaan

Alopecia areata is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat het afweersysteem van het lichaam uit balans is en zich richt tegen de eigen onderdelen van het lichaam, in dit geval de haarwortels. Erfelijkheid speelt mogelijk ook een rol en stress kan een uitlokkende factor zijn.

Symptomen

De aandoening kenmerkt zich door ronde of ovale kale plekken, met de haarzakjes (waar haren uit groeiden) nog zichtbaar. Aan de rand van de plekken zitten vaak korte haartjes, ook wel uitroeptekenharen genoemd. Ze worden namelijk naar het uiteinde toe breder. Bij een klein deel van de kinderen ontstaat kaalheid van de hele hoofdhuid. Dit wordt alopecia totalis genoemd. Kinderen met AA kunnen ook afwijkingen aan de nagels hebben.

Behandeling

Wanneer er één of een paar kale plekken zijn, herstelt de haargroei zich zonder behandeling vaak weer binnen zes maanden tot twee jaar. Er is wel een kans dat de alopecia terugkomt. Om het herstel van de haargroei te bespoedigen, kan behandeling met bijvoorbeeld corticosteroiden of licht worden overwogen.

De rol en de invloed van voeding en vitaminepreparaten op de ontwikkeling van deze aandoening is nog niet volledig duidelijk. Dit zou uit onderzoek moeten blijken.

Wat kan ik zelf?

Sommige mensen met AA kiezen voor het dragen van sjaaltjes, mutsen of helemaal niets. Er kan ook voor een pruik of een haarstukje (ook wel: haarwerk) worden gekozen. Hiervoor kun je terecht bij een haarwerker. Bij de keuze van haarwerk komt veel kijken. Een aantal aandachtspunten zetten we hieronder op een rijtje:

  • Ga naar een haarwerker met het ANKO– en/of SEMH -certificaat in de buurt, en bezoek er minimaal drie om de professional te vinden met wie je een klik hebt. Neem altijd iemand mee voor advies en bespreek de financiële mogelijkheden pas op het laatst. Zo voorkom je dat de financiën als uitgangspunt worden genomen bij de keuze.
  • Bedenk van tevoren wat je van het haarwerk verwacht en waar dit aan moet voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gewenste ‘look’ (uitstraling) en het gebruik (sporten, naar kantoor, school).
  • Kies je voor echt of synthetisch haar, maatwerk of confectie? Het een is niet per definitie beter dan de ander. Dit hangt van persoonlijke wensen af. Haarwerk van echt haar gaat gemiddeld 1 jaar mee, van synthetisch haar een halfjaar. Dit is afhankelijk van hoe het wordt onderhouden en hoe vaak het wordt gebruikt. Echt haar moet vaker bij een haarwerker worden onderhouden, tenzij je dit zelf kunt.
  • De kosten van haarwerk zijn vanaf € 400,- tot circa € 2000,- per jaar. Daarvan wordt uit de basisverzekering een deel vergoed, en je kunt je aanvullend verzekeren voor een aanvulling op de basisvergoeding.

Net geconfronteerd met AA en op zoek naar uitgebreider en persoonsgericht advies? De Alopecia Vereniging adviseert leden en niet-leden en kan ondersteunen bij het maken van de keuze.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog