Zoeken
Menu
Artikelen

Wat doen die witte vlekken daar opeens?

Als gediplomeerd allround schoonheidsspecialiste en huidtherapeut i.o. komt Jasmijn dagelijks in aanraking met huid en huidaandoeningen. Recentelijk kreeg ze van de dermatoloog de diagnose vitiligo. Ze had er nooit bij stilgestaan dat ze zelf ooit patiënt van een huidaandoening zou kunnen worden. Dit is haar persoonlijke verhaal. ‘Ik begrijp mijn patiënt.’

Heb je te lang met je zonnebril op in de zon gezeten? Wat zijn die vlekjes op je handen? Ben je ziek?’
 

Wat doen die witte vlekken daar ineens?

Zoals elke ochtend was ik me voor de spiegel aan het klaarmaken voor de dag. Wat doen die witte vlekken daar ineens? Met verbazing keek ik naar mijn ogen. Nog even dacht ik dat ik misschien te lang in de zon had gezeten met mijn zonnebril op. Een paar maanden later leken de vlekken rond mijn ogen steeds witter te worden. Heb ik misschien een verkeerde oogcrème gebruikt? 

Toen ik vorig jaar mijn opleiding huidtherapie startte, kwam ik steeds meer te weten over vitiligo.  Het verhaal kwam sterk overeen met mijn symptomen op dat moment. Er ontstonden steeds meer witte vlekjes op bijvoorbeeld mijn pols, mijn vingers en in mijn nek. Op dat moment besloot ik dat het genoeg was en wilde ik weten wat er met mij aan de hand was.

Destijds had ik in een les van Jantine van ’t Klooster [directeur Stichting Nationaal Huidfonds, docent hbo Huidtherapie en blogger Huidhuis]. Ik vroeg haar om advies en of zij niet toevallig wist wat het kon zijn. Jantine adviseerde me om naar de dermatoloog te gaan. Zo gezegd, zo gedaan. De dermatoloog wist me binnen 5 minuten te vertellen dat ik vitiligo heb.
 

De impact van vitiligo op mijn leven

Natuurlijk had ik zelf al langer het idee dat het misschien vitiligo zou kunnen zijn, maar ik had nog geen besef van de impact van deze huidaandoening op mijn leven. In het begin vond ik het erg lastig om mijn huid en daarmee ook mijn uiterlijk te zien veranderen. De paar vlekken die ik had, maakte me onzeker. Ik camoufleerde ze met make-up. Ik was bang dat mensen zouden denken dat ik als schoonheidsspecialiste en toekomstig huidtherapeut slecht voor mijn huid zou zorgen en ze mij daardoor liever niet als behandelaar zouden willen.

Inmiddels heb ik deze gedachte met de hulp van mijn omgeving kunnen omzetten naar iets positiefs. ‘Patiënten zullen juist naar jou willen toekomen, omdat jij als ervaringsdeskundige als geen ander weet welke invloed het op iemand heeft en wat mensen er zelf aan kunnen doen!’ zei mijn zus Annemieke. Ook mijn vriend, Kris, is er heel nuchter over en zegt dat ik voor hem nog steeds even mooi zal zijn.

Mijn ouders schrokken er wel even van, maar helpen me te accepteren dat het nou eenmaal zo is. Ze herinneren mij eraan dat de witte vlekken op mijn lichte huid niet zo snel opvallen. Ook weet ik dat ze mij steunen wanneer ik mij wil laten behandelen als de vlekken erger worden.
 

Alle puzzelstukjes op zijn plaats

vitiligo1.jpgAlle puzzelstukjes vallen nu op zijn plaats. Mijn afweersysteem is lager (zie kader hierna) dan die van een ander, en mijn lichaam beschermt mij minder goed tegen lichaamsvreemde stoffen. Vandaar dat ik altijd zo vatbaar ben geweest om snel ziek te worden en het bij mij altijd zo lang duurde om weer volledig te herstellen. 

Het is belangrijk om mijn afweersysteem te ondersteunen met gezonde voeding en de juiste voedingssupplementen. Daarnaast probeer ik mijn ‘stresslevel’ zo laag mogelijk te houden, omdat onderzoeken aantonen dat stress de vitiligo verergert.

Bij klachten die passen binnen het ziektebeeld binnen andere auto-immuunziekten, moet ik erop bedacht zijn dat ik een grotere kans heb om deze ziekten te ontwikkelen. Daarbij is het bovenal ontzettend belangrijk om een huid met vitiligo extra goed te beschermen tegen de zon. De zon zal nieuwe plekken doen ontstaan en zal het contrast tussen mijn eigen huidskleur en de kleur van de vlekken groter maken. Hierdoor zullen de vlekken nog meer opvallen.

Deze vakantie heb ik me dan ook goed beschermd met een factor 50. Daarnaast draag ik bijna elke dag, zon of geen zon, een factor 30. In de zomer bescherm ik de huid in mijn gezicht bijna elke dag met een factor 50 en de huid op mijn lichaam ook. In de winter gebruik ik dagelijks een factor 30 op alleen mijn gezicht. Smeren, smeren, smeren!

 

Ik begrijp mijn patiënt

De positieve kant van mijn huidaandoening is het feit dat ik mijn patiënten beter kan begrijpen. De kwaliteit van leven is bij veel patiënten met een chronische huidaandoening verlaagt en ik kan me hier nu een betere voorstelling van maken. Ook kan ik de patiëntendoelgroep met vitiligo veel vertellen over de behandelmogelijkheden en de persoonlijke maatregelen die er genomen kunnen worden om de grootte van de aandoening te beperken. Dit maakt mijn werk als huidtherapeut des te dankbaarder en leuker!


Wat is vitiligo?

Vitiligo is een aandoening waarbij melkwitte vlekken op de huid ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid kapot gaan. Vitiligo komt best vaak voor. Ongeveer 0,5 tot 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de helft van de mensen debuteert de aandoening al voor het 20e levensjaar.

Vitiligo is niet ernstig, maar kan een hele vervelende aandoening zijn. Het is nog niet precies duidelijk waarom de pigmentcellen in de huid kapot gaan. Meerdere factoren lijken een rol te spelen bij het ontstaan van vitiligo. Mogelijk valt het afweersysteem van het eigen lichaam de pigmentcellen aan. Dit idee wordt versterkt doordat mensen met vitiligo vaak ook andere aandoeningen hebben waarbij de eigen afweer het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten), zoals suikerziekte.

Ook lijkt erfelijkheid een rol te spelen. De aandoening wordt vaak bij meerdere personen binnen dezelfde familie gezien. 

Meer artikelen

08 juli 2022

Florianne: als kind al had ik hele natte handen

Sinds mijn kindertijd kreeg ik hyperhidrosis (overmatig zweten aan de handen en voeten, elke dag).Het was in het begin heel vreemd, van wat krijg ik nu? Hoe meer ik het ging ervaren, hoe meer ik hetook wilde verbergen voor anderen. Een hand geven, schrijven, een boek lezen, etc. waren allemaaldingen wat voor mij echt een […]

Lees verder
23 december 2021

Ichthyosis: Dat heb ik ook!

Jolien van der Geugten, onderzoeker en moeder van een zoon met x-gebonden ichthyosis. Op zondag 26 mei jl. was het zover: de Meet & Greet in Midden-Nederland voor mensen met ichthyosis en hun naasten. Georganiseerd tijdens de Ichthyosis Awareness maand, waarin mensen met ichthyosis en hun naast extra aandacht vragen voor de huidaandoening. De ontmoeting […]

Lees verder
23 december 2021

Door mijn huidaandoening zit ik in een sociaal isolement

Marion heeft de huidziekte Hidradenitis Suppurativa (HS), waarbij er ernstige ontstekingen van haarzakjes ontstaan. Deze ontstekingen worden vooral gezien in de oksels, liezen en schaamstreek. Marion gaf hier een interview over in de Libelle waarin ze vertelt dat het een enorme impact heeft op haar dagelijks leven. “Ik lijk een gezonde vrouw” Ik ben bijna […]

Lees verder
23 december 2021

Een zorgverzekering afsluiten met een zeldzame chronische aandoening

Karin Veldman, geboren met Netherton Syndroom en voorzitter Vereniging voor Ichthyosis Netwerken. 12 november 2018, de nieuwe zorgpolis is binnen. Of ik  € 220,60 per maand wil betalen? Nou, eigenlijk niet. En ook nog eens 385 euro eigen risico per maand. Ik kan op mijn vingers natellen dat dit geen leuke optelsom wordt. Waarom betaal […]

Lees verder
Omhoog