Zoeken
Menu
Thema’s

Wat is zonlicht

Het zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette straling. Dit licht kunnen we niet zien. Door veel UV-straling kan de huid rood kleuren of verbranden.

UV-straling kan onderverdeeld worden in UVA, UVB en UVC stralen. UVB is het schadelijkst voor de huid. UVA is ook schadelijk, maar in mindere mate en UVC wordt gefilterd door de atmosfeer en bereikt de aarde niet. Ook op koude dagen kan er veel UV-straling zijn. Denk maar aan de wintersport.

De UV die bij mensen op de huid komt is slechts voor de helft direct afkomstig van de zon. Uit metingen door satellieten blijkt dat de rest van de stralen van de blauwe hemel komen. Bovendien weerkaatst het UV-licht tegen de grond. Het UV-licht boven wit zand en water is daardoor feller dan op andere plekken.

Veilig achter glas?

Veel mensen denken dat ze binnen of onder water veilig zijn voor zonlicht, maar dat is helaas niet waar. Water en glas laten namelijk ook een deel van de UV-stralen door. Achter het glas of onder water, bijvoorbeeld tijdens het snorkelen, kun je dus gewoon verbranden.

Zonkracht

Met de ‘zonkracht’ wordt de intensiteit van de UV-straling weergegeven. De zonkracht kan minimaal 0 zijn en maximaal 10. Hoe hoger de zonkracht, hoe meer kans op verbranding. De zonkracht wordt bepaald door de hoogte van de zon. Op momenten dat de zon laag staat is de zonkracht hoger en moet je dus extra voorzichtig zijn. De zon staat staat het laagst tussen 12.00 uur en 15.00 uur ’s middags en is op dat moment het krachtigst. Ook speelt de dikte van de bewolking een rol bij de zonkracht. Dikke bewolking laat nauwelijks UV-stralen door. Op de website van het KNMI vindt u de actuele zonkracht.

Omhoog