Zoeken
Menu
Thema’s

Gevaren van de zon

De zon is een verraderlijke vriend die we niet te vaak op moeten zoeken. Teveel zonlicht brengt namelijk nadelen en gevaren met zich mee, waaronder verbranding van de huid en uiteindelijk huidveroudering en risico op huidkanker. Bescherm jezelf daarom altijd goed tegen de zon als je naar buiten gaat.

Verbranden

Door teveel en te lange blootstelling aan zonlicht verbrandt de huid. Hoe snel dit gebeurt hangt af van je huidtype en de zonkracht. De huid wordt dan rood en er kunnen bij ernstige verbanding zelfs blaren op de huid komen. Als een groot deel van de huid verbrand is kan iemand ook koorts krijgen en zich ziek voelen.

De huid zal na een verbranding gaan vervellen. Na ernstige verbranding kunnen gerstekorrels, blijvende kleurverschillen en oneffenheden van de huid ontstaan. Natte doeken en after-sun lotions kunnen verkoelend werken na een verbranding. Paracetamol kan helpen bij veel pijn. Laat de huid eerst een aantal dagen herstellen alvorens de de zon weer in te gaan.

Het is belangrijk om zonverbranding te voorkomen. Dit kan door je goed te beschermen wanneer je naar buiten gaat. Bij verstandig zonnen kun je hier meer over lezen.
 

Huidveroudering

Op de lange termijn veroudert zonlicht de huid en ontstaan er rimpels. Zogenaamde neutrofielen trekken, onder invloed van het zonlicht, naar de huid. Daar scheiden ze stoffen uit die met name elastische vezels beschadigen. Hierdoor gaat de huidelasticiteit verloren. Dit is vooral het gevolg van UVA-straling, maar ook UVB en infrarood hebben een ongunstig effect. Naast diepe rimpels en groeven wordt de huid ook droog, dikker, geelachtig en krijgt het bruine vlekjes.
 

Huidkanker

Zon geeft een risico op huidkanker (bekijk onze afdeling over huidkanker). Dit is meteen het meest ernstige gevolg van teveel zon. In de huidcellen die beschadigd worden door de zon ontstaan een soort ‘littekentjes’. Hoe meer littekentjes, hoe meer kans op het ontstaan van huidkanker. Dit is vooral te wijten aan UVB-straling, maar ook UVA en infrarood hebben een nadelig effect. Huidkanker ontstaat vooral op oudere leeftijd en bij mensen met risicofactoren, zoals buitenshuis leven en werken, lange periodes in zonnige oorden en een bleek huidtype.

De huidcellen van kinderen zijn extra kwetsbaar. Dit komt omdat bij kinderen de celdeling sneller gaat dan bij volwassenen. Het kan dan voorkomen dat een cel zich al deelt voordat het lichaam de zonneschade in de cellen heeft kunnen herstellen.

Omhoog