Zoeken
Menu
Thema’s

Gevolgen huidaandoening

Jongeren met huidziekten vinden dat de ziekte een grote negatieve invloed heeft op hun kwaliteit van leven. Zo vormen jeuk, pijn, schaamte en gepest worden het grootste probleem.

Jeuk en pijn zijn directe gevolgen van een huidaandoening en worden het meest gezien bij kinderen met eczeempsoriasis of galbulten. Schaamte speelt een grote rol bij jeugdpuistjes (acne) en wratten. Het derde probleem, gepest worden, wordt vaak gezien bij aandoeningen waarbij kale plekken op het hoofd ontstaan (alopecea areata).

Belemmeringen: sport en seks

Iedereen heeft behoefte aan contact met anderen. Jongeren met een huidaandoening worden belemmerd, bijvoorbeeld door schaamte of pijn, in sport, lichamelijk contact en het aangaan van relaties.

Vooral tieners tussen de 12 en 17 jaar hebben veel verdriet en zorgen over de aandoening en de behandeling. Uit studies blijkt dat tieners en volwassenen met acne met suicidegedachten rondlopen, minder vrienden hebben, minder snel een relatie aangaan en minder seks hebben. Dit komt voornamelijk door schaamte en verdriet of depressie.

Slaapproblemen

Slaapproblemen kan een gevolg zijn van klachten bij een huidaandoening. Dit wordt vooral gezien bij kinderen en tieners met eczeem. Zo hebben zij meer moeite om in slaap te vallen, worden ze ’s nachts vaker wakker, slapen ze korter en voelen ze zich overdrag vermoeider. De grootste boosdoener hierbij is jeuk. Jeuk heeft een negatieve invloed op slaap en de kwaliteit van leven bij deze kinderen en jongeren.

Slaap is belangrijk, omdat je lichaam zichzelf tijdens de nachtrust repareert en oplaadt voor de volgende dag. Een chronisch slaaptekort is slecht voor de gezondheid. Ook kunnen psychische problemen een oorzaak zijn van slaaptekort, omdat deze problemen stress opleveren.

Invloed op het hele gezin

Een chronische ziekte bij een kind is niet alleen van invloed op het kind, maar op het hele gezin. Voor de ouders is de opvoeding soms zwaarder. Ze moeten omgaan met zware behandelingen, zoals veel zalven en klachten van hun kinderen, waaronder jeuk en mogelijke slaapproblemen.

Omhoog