Zoeken
Menu
Thema’s

Oorzaak en behandeling

Jeuk kan bij verschillende huidafwijkingen voorkomen. Het is belangrijk de oorzaak van de jeuk te kennen zodat een goede behandeling gegeven kan worden.

Veel voorkomende oorzaken van jeuk bij kinderen zijn:

Constitutioneel eczeem

geeft bij jonge baby’s overal op de huid jeuk. Bij oudere kinderen zit het eczeem, en de jeuk, vaak meer in de plooien. Kinderen met eczeem hebben over het algemeen vaak een droge huid, dat kan op zichzelf ook jeuk geven. 

Hoofdschimmel of hoofdluis

Geven jeuk op de behaarde hoofdhuid

Waterpokken

Jeuken als de blaasje open zijn gegaan.

Aarsmaden

Deze kleine wormpjes geven jeuk tussen de billen. Als het kind in bed ligt en net is ingeslapen kruipen de wormpjes naar buiten en veroorzaken ze erge jeuk rondom de anus. Door te krabben komen de eitjes onder de nagels. Als een kind dan de vingers in de mond stopt, slikt het de eitjes in en zo blijven de wormpjes bestaan.

Zwemmerseczeem

Dit is een schimmelinfectie aan de voeten die jeuk geeft tussen de tenen.

Hooikoorts

Kan jeuk of een kriebel in de ogen of in de neus geven.

Behandeling

De behandeling van jeuk hangt af van de aandoening die de jeuk veroorzaakt. Bij eczeem speelt een droge huid een belangrijke rol. Het vet houden van de huid is daarom belangrijk. Daarnaast moet het actieve eczeem, de rode plekken, tot rust gebracht worden met een hormooncrème of zalf. 

Bij waterpokken gaat de jeuk weer over als de waterpokken weg zijn. Dit duurt ongeveer tien dagen. Soms kan mentholpoeder helpen tegen de jeuk.
Bij hoofdschimmel is het goed om zo snel mogelijk te behandelen met een antischimmelcrème of tabletjes. Hoofdluis wordt behandeld door het uitkammen van de luizen met een speciale kam, eventueel samen met een anti-luizenmiddel. De behandeling van zwemmerseczeem bestaat uit het goed droog houden van de tenen en voeten en een antischimmelmiddel. Wormpjes kunnen met een tabletje (mebendazol) behandeld worden. Doe kinderen eventueel een gesloten pyjama aan zodat ze zichzelf niet kunnen herbesmetten. Hooikoorts kan bij veel klachten behandeld worden met een neusspray of met tabletjes.

Omhoog