Zoeken
Menu
Thema’s

Adviezen bij jeuk

In dit hoofdstuk noemen we enkele algemene adviezen die u kunt toepassen bij jeuk.

Krabben

Probeer ervoor te zorgen dat uw kind niet krabt. Door krabben kan de huid van uw kind kapot gaan, de huidaandoening verergert dan en de jeuk neemt toe. Ook geven wondjes na het  genezen weer jeuk. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

  • Zorg dat de nagels van uw kind schoon, glad en kortgeknipt zijn
  • Voor ‘s nachts zijn er speciale handschoentjes en zijden pyjama’s (antikrabpakjes). Deze zijn te verkrijgen in de apotheek.
  • Probeer alternatieven voor het krabben te bedenken, zodat de huid niet kapot gaat. Bijvoorbeeld wrijven of masseren of kloppen op de huid. 
  • Afleiding kan soms helpen. Even de gedachten ergens anders op richten. Activiteiten waarbij de handen worden gebruikt, zijn soms een hulpmiddel, denk bijvoorbeeld aan knutselen of in anti-stressballetjes knijpen.
  • Er bestaan speciale krabbeheersingsprogramma’s  voor kinderen en jongvolwassenen.

Gebruik jeukstillende middelen

Het verkoelen van de huid kan helpen tegen de jeuk. Dit kan door op de huid te blazen of naar buiten te gaan. Gebruik eventueel een ventilator en laat het kind koele en wijde kleding dragen. Het kan ook prettig zijn een vette zalf uit de koelkast te gebruiken. Als er maar een klein plekje op de huid jeukt, kan je coldpacks gebruiken. Leg deze nooit direct op de huid! Maar met een doek of washand eromheen. Bij oudere kinderen kan mentholzalf verlichting geven bij jeuk.

Vermijd factoren die de huid kunnen irriteren

Laat uw kind geen ruwe of prikkelende kleding dragen, zoals wol. De ruwe vezels van de wol irriteren de huid. Katoen is het beter voor de huid. Zweet bevat zouten en dat irriteert de huid. Het is daarom belangrijk dat kleding vochtdoorlatend is, dus geen nylon (synthetische kleding). Zorg ook dat het op de slaapkamer fris is en dat het kind niet onder teveel dekens slaapt. 

Gebruik geen wasverzachter, dit geeft irritatie op de huid. Een half kopje azijn kan een alternatief zijn voor wasverzachter. Een onbedekte huid is gevoeliger voor prikkels en leidt eerder tot jeuk. Daarom raden we aan uw kind ook in de zomer een dunne katoenen pyjama (lange pijpen en mouwen) te dragen.

Hou de huid goed in conditie

Een droge huid op zichzelf geeft vaak al jeuk. Mensen met eczeem hebben vaak ook een droge huid. Verzorg de huid daarom goed met een zalf of crème die de huid soepel houdt en vermijd factoren die de huid uitdrogen.

  1. Houdt de huid soepel en vet. Met een neutrale zalf kunt u de huid soepel houden. Dep na het douchen of baden de huid droog en zalf direct in met een neutrale zalf. Dit zalven kunt u het beste binnen drie minuten doen. Hierdoor blijft de huid soepel en droogt de huid niet verder uit. 
  2. Vermijd factoren die de huid kunnen uitdrogen. Een belangrijke factor is water. Zeker heet water droogt de huid uit. Beperk daarom contact met water en gebruik lauw water. U hoeft uw kind niet dagelijks te douchen. Droog na het douchen de huid goed af (deppend). Water dat op de huid blijft liggen droogt extra uit. 
  3. Gebruik een vervanger voor zeep, omdat zeep de huid uitdroogt. Een douche- of badolie heeft de voorkeur. Dit gaat het uitdrogende effect van water tegen en geeft een olielaagje. Gebruik verder ph-neutrale, hypoallergene en ongeparfumeerde producten.
  4. Warme droge lucht droogt de huid uit. Zet de thermostaat dus niet te hoog.

Stress – Ontspanning

Spanningen en stress kunnen eczeem en dus jeuk verergeren. Hierbij moet je denken aan negatieve spanning zoals bijvoorbeeld het scheiden van ouders of gepest worden op school of juist positieve spanning, zoals een spreekbeurt of de dag voor een verjaardag. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen met verminderen van spanning en de jeuk verbeteren. De website van het UMC Utrecht geeft meer informatie over ontspanningsoefeningen .

Omhoog