Zoeken
Menu
Thema’s

Tips voor ‘Huid in de Klas’ in de onderbouw

Het lespakket Huid in de Klas is gemaakt voor de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs. Het thema kan ook goed besproken worden in de onderbouw.

Kinderboeken over huid

Samen een boek lezen maakt vele onderwerpen bespreekbaar. Voor de onderbouw bevelen we de volgende boeken aan. Met deze boeken hebben we ervaring opgedaan bij het op school testen van het lespakket.

Monique Bodegom schreef het prentenboek ‘Een beer met vlekken‘, over vitiligo. Dit boek laat zien dat iedereen goed is, precies zoals hij is.

Jolien van der Geugten schreef het prentenboek ‘Joris en de tijger‘ over een jongen met Ichthyosis. Een boek over een jonge held, want Joris helpt moeder tijger haar welpjes terug te vinden. Hij komt onderweg allemaal dieren tegen, die net als hij een bijzondere huid hebben.

Elodie Mendels, kinderdermatoloog, schreef het prentenboek ‘Zalfje‘. Dit is een leuk en leerzaam boek over eczeem, jeuk en zalfgebruik. Bram heeft eczeem en in de nacht komt zijn tube zalf tot leven en vertelt hem over het nut van smeren met ‘plakkerige zalf’.

Dikkie Dik en de Smeerpoes is geschreven door Jet Boeke en is uitgegeven in het kader van de landelijke campagne ter voorkoming van huidkanker. Stichting Melanoom wil met dit boekje over de bekende rode kater ouders met jonge kinderen bewust maken van het belang van zonbescherming om huidkanker te voorkomen .Er bestaat een direct verband tussen op oplopen van schade van het DNA in de huidcellen op jonge leeftijd en het ontwikkelen van huidkanker op latere leetijd.

Zichtbaar anders

‘Elmer’ is geschreven door David McKee. Elmer is het enige meerkleurige olifantje in een kudde, de rest is dik, dun, groot of klein, maar grijs. Elmer is een grapjas en iedereen vindt hem leuk. Toch besluit hij op een dag dat hij toch liever grijs wil zijn. Elmer leent zich uitstekend als lesmateriaal voor zowel jonge als oudere kinderen. De verschillende vormen en kleuren zijn met peuters en kleuters te benoemen. Er zijn op het internet veel kleurplaten en andere werkvormen met Elmer te vinden. De thema’s diversiteit en “blijf wie je bent/ wees tevreden met jezelf/anders zijn is niet erg” zijn met behulp van dit prentenboek uitstekend uit te leggen.

‘Wonder’ gaat over August Pullman. August is tien jaar, hij is geboren met afwijkingen aan zijn gezicht. Hij wil gezien worden als een gewone tienjarige, want hij doet ook gewone dingen. Maar hij ziet er anders dan anderen uit. En hoeveel gewone dingen hij ook doet, als mensen hem zien dan schrikken ze van zijn uiterlijk. In Amerika was ‘Wonder’ boek van het jaar en aanleiding voor campagnes tegen pesten. Het boek is geschreven door R. J. Palacio.

Omhoog