Chronische huidaandoening
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Op iedere basisschool zit dus wel een leerling met een chronische huidaandoening zoals eczeem, vitiligo, psoriasis of een wijnvlek. Het bespreekbaar maken van de huid en het hebben van een huidaandoening op school is belangrijk. Leerlingen met een huidaandoening kunnen zich schamen voor hun huid of krijgen te maken met vooroordelen. Door alle leerlingen al jong te leren hoe de huid werkt, en waarom bij sommige kinderen de huid er anders uitziet, ontstaan er minder gezondheidsrisico’s en minder vooroordelen. Bovendien wordt er vaak gevraagd aan een kind met een huidaandoening om er een spreekbeurt over te geven, daar voelt niet ieder kind zich prettig bij.
Lesactiviteiten
Het lesmateriaal is gratis te downloaden van de website Huidindeklas.nl. De leskoffer is aan te vragen bij Huid Nederland met leuke extra’s (zo lang de voorraad strekt). Op de website vind je werkbladen voor groep 5/6 en groep 7/8. Leerlingen krijgen een huidpaspoort, maken opdrachten en kruiswoordpuzzels, doen een quiz en een proefje. Ook bekijken leerlingen video’s waarbij meningsvorming en digitale vaardigheden centraal staan. Wanneer is iets waar, en wanneer volg je een onlineadvies op? De lessen zijn flexibel inzetbaar naar eigen inzicht van de leerkracht en sluiten aan bij de bouwstenen in het primair onderwijs.
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van dit pakket is samengewerkt met dermatologen, verpleegkundig specialisten, onderwijsexperts, leerkrachten en patiëntenvertegenwoordigers. Het project is mede mogelijk gemaakt door Huid Nederland, ZonMw, NVDV, MenzisFonds en Under Your Skin Foundation.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.