Langdurig zonnen wordt afgeraden, maar we willen met mooi weer allemaal naar het strand. Wanneer u toch de zon ingaat doet u er verstandig aan uzelf en uw huid zo goed mogelijk te beschermen. Zon verstandig.
Lees onderstaande tips en minimaliseer de schadelijke effecten van de zon.
Gaat u met uw kind de zon in? Volg naast bovenstaande tips ook de volgende adviezen op.
Houd kinderen jonger dan 1 jaar altijd uit de directe zon en gebruik minstens factor 20.
Kinderen met bepaalde huidaandoeningen, bijvoorbeeld xeroderma pigmentosa, zijn extra gevoelig voor zonlicht. Kijk voor de specifieke adviezen per aandoening in ons ABC.
Anti-zonnebrandmiddelen moeten gezien worden als aanvullende maatregel. Ze houden nooit alle UV-straling tegen. Het dragen van beschermende kleding is het beste. Neem een beschermingsfactor die goed bij uw huidtype past. Gebruik tot de leeftijd van 16 jaar altijd factor 20-30, onafhankelijk van het huidtype en houdt baby’s onder de 1 jaar altijd uit de zon.
Anti-zonnebrandmiddelen zijn na aankoop ongeveer twee jaar houdbaar. Laat het middel niet in de volle zon staan, hierdoor loopt de beschermingsfactor terug.
De meeste anti-zonnebrandmiddelen bieden bescherming tegen UVB-stralen, deze zijn het schadelijkst en zorgen voor verbranding. Op het etiket staat of het ook tegen UVA straling bescherming biedt. Dit is belangrijk voor mensen met een zonneallergie , omdat daar UVA straling ook een rol bij speelt. Net als bij de veroudering van de huid.
Op het etiket vindt u de zonbeschermingsfactor (SPF). Stel dat u zonder insmeren tien minuten in de zon kunt zijn zonder dat de huid verbrand, dan beschermt factor 15 u ongeveer 15 keer tien minuten voor de zon. Lees meer over verstandig zonnen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.