Zoeken
Menu
Artikelen

Ik ga op reis met ichthyosis en ik neem mee…

Jolien van der Geugten, onderzoeker en moeder van een zoon met x-gebonden ichthyosis.

In de meivakantie ging ik met mijn man en drie kinderen een midweek naar Texel. Heerlijk uitwaaien, vliegeren, kuilen graven en zeehonden kijken. Voor mijn zoon met x-gebonden ichthyosis, is het wat extra nadenken voor en tijdens zo’n vakantie.

Smeren, smeren, smeren

Waar denken wij dan bijvoorbeeld aan? Op tijd herhaalrecepten aanvragen voor de zalven, zodat we genoeg tubes mee kunnen nemen. We smeren afwisselend vaseline-paraffine, cetomacrogol, koelzalf, paraffine haarlotion en mometason 0.1%. Op een midweek gaan gemiddeld 8 tubes mee. Dit is afhankelijk van de conditie van zijn huid en of hij wel of geen last van eczeem heeft. Daarnaast gebruikt hij bad- en doucheolie van Eucerin, die is extra vettend, die gaat ook mee. 

Eigen beddengoed mee

Iets anders dat we altijd meenemen voor mijn zoon is beddengoed. We hebben meegemaakt dat hij in een schoon opgemaakt bed in een vakantiehuisje ging liggen en na enkele minuten erg huilde van de jeuk, en rode vlekken kreeg. Dit duurde een paar uur voor het weer weg was en hij weer rustig werd. Was het wasmiddel te sterk? Het materiaal niet prettig op zijn huid? Of een allergische reactie op iets anders? We weten het niet. Maar sindsdien nemen voor hem altijd een hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek mee. En XL hydrofielluiers, die zijn van katoen en zacht, dus ideaal voor noodsituaties als we extra bedekking voor iets nodig hebben.

Vetvlekken

Als we op de plaats van bestemming zijn, ‘moeten’ we ook een beetje rekening houden met de inboedel. Niet alleen omdat mijn kleuters en dreumes goed zijn in het slopen van spullen, maar ook omdat vaseline vetvlekken maakt die niet zomaar uit de bank, gordijnen, het vloerkleed of stoelkussens gaan. Dat vind ik een dilemma.

Want je kind zeggen dat hij iets niet mag aanraken of ergens niet mag zitten vanwege zijn ingesmeerde huid, vind ik erg vervelend. Dus is het goed nadenken over het moment van insmeren en wat hij daarna nog gaat doen. Toch heeft hij dat zelf ook snel door “Nee mama, we mogen nog televisie kijken na het bad, dus beter straks insmeren anders wordt de bank heel vet”.

Scherven brengen geluk!

De bank is helemaal schoon gebleven. Alleen heb ik per ongeluk een kommetje kapot laten vallen… maar scherven brengen geluk zegt men! We hebben een fijne vakantie gehad!

Meer artikelen

21 februari 2023

“Op tijd drinken en op tijd stoppen.”

Pip (10) heeft lammelaire ichthyosis. Ze woont samen met haar ouders en twee zussen, ze zit in groep zeven, heeft vriendinnetjes, houdt ervan om spelletjes te spelen, TikTok te kijken op haar telefoon en om te sporten. Dit klinkt als een heel normaal leventje voor een meisje van10, maar zij heeft een bijzondere huid. Wat […]

Lees verder
23 december 2021

Naar school met Ichthyosis: in korte broek?!

Jolien van der Geugten, onderzoeker en moeder van een zoon met x-gebonden ichthyosis. Sinds een maand gaat mijn zoon (met x-gebonden Ichthyosis) naar de basisschool. Hij raakt steeds meer gewend aan de structuur zoals zijn jas ophangen op het eigen haakje, zijn stoeltje in de kring, 10-uurtje eten en buitenspelen. Hij heeft het naar zijn […]

Lees verder
23 december 2021

Naar school met ichthyosis: een goed begin is het halve werk

Jolien van der Geugten, onderzoeker en moeder van een zoon met x-gebonden ichthyosis. Volgende week wordt mijn zoon 4 jaar en gaat hij beginnen op de basisschool. Een spannende tijd met een nieuwe rugzak, een broodtrommel, gymschoenen, twee juffen én 20 klasgenootjes. X-gebonden Ichthyosis Mijn zoon heeft x-gebonden ichthyosis. Hij heeft last van een droge […]

Lees verder
22 december 2021

Mijn zoontje had SSSS: zijn huid liet los

Over de ernstige huidaandoening SSSS stelde voormalig redactrice Lisanne, samen met zorgprofessionals, ooit de informatiepagina op Huidhuis op. Toen kreeg haar eigen drie dagen oude baby blaartjes op zijn gezichtje. Het was alsof de huid ervan af was geschraapt. Een dag later lag hij met een infuus onder de lamp in het ziekenhuis, omringd door […]

Lees verder
Omhoog