Zoeken
Menu
Aandoeningen

Self healing collodion baby

Wat is een self healing collodion baby?

Een collodion baby heeft bij de geboorte een strak, glimmend vlies om de huid. Verschillende ziekten kunnen een collodion membraan veroorzaken. Meestal gaat het om lamellaire ichthyosis of congenitale ichthyosiforme erythroderma. Bij ongeveer 1 op de 10 collodionbabies blijkt de huid nauwelijks afwijkend na verdwijnen van het collodion membraan. Dit noemen we een self-healing collodion baby. Omdat de huid soms in de loop van het leven nog wat schilferend kan zijn wordt de aandoening ook wel self-improving collodion genoemd. Het is niet bekend bij hoeveel mensen in de wereld deze huidaandoening voorkomt.

Ontstaan

Self-healing collodion ontstaat door een fout in het erfelijke materiaal, de genen. Verschillende genen kunnen een fout hebben, maar meestal gaat het om het TGM1 gen. Hierdoor wordt het stofje transglutaminase niet goed aangemaakt, waardoor het collodion membraan ontstaat. De aandoening erft autosomaal recessief over. Dit betekent dat beide ouders een normale huid hebben maar drager zijn van 1 abnormaal gen. Een op de vier kinderen erft 2 abnormale genen en krijgt de aandoening.

Symptomen

Self healing collodion baby’s worden geboren in een collodion membraan. Dit is een strak membraan om de huid. Doordat het membraan trekt zijn de oogleden en de lippen soms wat naar buiten gedraaid. Binnen een aantal weken droogt het membraan in en laat het los. De onderliggende huid ziet er bijna helemaal normaal uit. Sommige kinderen en volwassenen blijven in de loop van hun leven last hebben van een droge huid en milde schilfering. 

Behandeling

De behandeling van de collodion baby bestaat uit het dagelijks goed insmeren van de huid met een vette crème om te zorgen dat het membraan langzaam los kan laten. De onderliggende huid is meestal normaal. Bij droogheid of schilfering moet er in de loop van het leven worden blijven gesmeerd met vette crèmes. Daarnaast zijn er speciale crèmes (bijvoorbeeld met ureum) om de schilfering minder te maken. Factoren die de huid kunnen uitdrogen, zoals zeep, moeten worden vermeden. 

Wat kan ik zelf?

Via ‘Leven met Ichthyosis’ vind je veel tips voor de dagelijkse verzorging van de huid. Je kunt je ook verder laten informeren over erfelijkheid en overerving, bijvoorbeeld door een klinisch geneticus.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog