Zoeken
Menu
Aandoeningen

Ichthyosis vulgaris

Wat is ichtyosis vulgaris?

Ichthyosis is een groep aandoeningen waarbij buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed aangelegd is waardoor een op een vissenhuid lijkende, droge, schilferige huid ontstaat. Ichthyosis vulgaris is een milde vorm en de meest voorkomende vorm van ichthyosis. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 250 mensen.

Ontstaan

Ichthyosis vulgaris ontstaat door het fout in het erfelijke materiaal, de genen. Het gaat in dit geval om het filaggrine-gen. De verhoorning van de huid, oftewel het proces van afschilfering, verloopt hierdoor niet goed.

Symptomen

Bij de geboorte is de huid normaal. Tussen de leeftijd van 2-6 maanden ontstaan fijne, witte, grijze of grijsbruine schilfers. Deze zitten meestal op de armen en onderbenen, maar bij ernstige vormen kan een groter gebied van de huid aangedaan zijn. De huid kan ook jeuken.

Typisch is dat huid er in de lichaamsplooien normaal uitziet. Andere typische kenmerken zijn verdikking van de huid van de handpalmen en voetzolen. Hierdoor zijn de handlijnen beter zichtbaar en kunnen er kloven ontstaan. In de zomer verlies je huidschilfers door het zweten, waardoor de huid er vaak beter uitziet. De ernst van huidafwijkingen kan per persoon en ook binnen families erg verschillen.

Kinderen met ichthyosis vulgaris hebben vaker constitutioneel eczeem, hooikoorts, astma en keratosis pilaris.

Behandeling

Ichthyosis kan nog niet worden genezen. De behandeling bestaat uit het dagelijks goed insmeren van de huid met vette crèmes om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Daarnaast zijn er speciale crèmes (bijvoorbeeld met ureum) om de hoornlaag dunner te maken. Hormooncrème is nodig als er ook eczeem is. Bij bijna de helft van de patienten worden de huidafwijkingen minder vanaf jongvolwassen leeftijd.

Wat kan ik zelf?

Vermijd factoren die de huid uitdrogen, zoals zeep en heet water. Badolie, crèmes en zalven houden de huid vet. U kunt u laten adviseren over de erfelijkheid van de ichthyosis.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog