Zoeken
Menu
Aandoeningen

Zonverbranding

Ook bekend als: Dermatitis solaris

Wat is zonverbranding?

Zonverbranding is een beschadiging van de huid door teveel blootstelling aan zonlicht. Tijdens de kinderleeftijd vindt de grootste blootstelling aan zonlicht plaats, 3x meer als bij volwassenen (vanwege buitenspelen). Teveel blootstelling aan zonlicht op de kinderleeftijd geeft een risico op huidkanker op latere leeftijd.

Ontstaan

Door teveel en te lange blootstelling aan zonlicht verbrandt de huid. Hoe snel dit gebeurt hangt af van je huidtype en de zonkracht (intensiteit van de UV-straling).

Symptomen

Bij milde verbranding is er alleen lichte roodheid. Bij ernstige verbranding zijn er ook blaren. De huid zal na ernstige verbranding uitgebreid vervellen en er kunnen gerstekorrels, blijvende kleurverschillen en oneffenheden van de huid ontstaan. Als een groot deel van de huid verbrand is kan iemand ook koorts hebben en zich ziek voelen.

Behandeling

Het is belangrijk om zonverbranding te voorkomen. Bij verbranding kunnen natte doeken en after-sun lotions verkoelend werken. Paracetamol kan helpen bij veel pijn. Laat de huid eerst een aantal dagen herstellen alvorens de zon weer in te gaan.

Wat kan ik zelf?

Bescherm uw kind niet alleen voor de zon tijdens vakanties of een dagje strand, maar ook als ze gewoon buiten spelen. Probeer tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, de zonkracht is dan het grootst. Gebruik voor de leeftijd van 16 jaar geen zonnebank.

Hoe bescherm ik mijn kind tegen de zon?

  • Beschermende kleding: kleding die ook armen en benen bedekt en een hoedje of petje voor het hoofd. Donkere kleuren beschermen beter dan lichte kleuren.
  • Antizonnebrandmiddel: gebruik voor kinderen een middel met een hoge factor
  • Natuurlijke gewenning: door regelmatige milde blootstelling aan het zonlicht ontstaat er meer pigment in de huid en wordt de huid iets dikker. Dit werkt als een natuurlijke bescherming, zodat je op den duur langer in de zon kan blijven zonder te verbranden
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog