Zoeken
Menu
Aandoeningen

Zesde ziekte

Ook bekend als: Exanthema subitum

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een kinderziekte met koorts en vlekjes. Het komt vooral voor bij kinderen van 3 maanden tot 3 jaar oud. Medische termen voor de aandoening zijn exanthema subitum en roseola infantum.

Ontstaan

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus, het herpesvirus type 6. Bijna iedereen krijgt dit virus, meestal als jong kind.

Symptomen

De zesde ziekte begint met hoge koorts en zwelling van de lymfeklieren. Dit duurt een paar dagen, waarna de koorts verdwijnt. Daarna ontstaan plots vlekjes en bultjes op de huid. Meestal begint dit op de romp en verspreidt het zich daarna over de armen en de nek. De vlekjes jeuken niet.

Behandeling

Na een paar dagen verdwijnen de vlekjes vanzelf. Behandeling is niet nodig. Eventueel kunnen symptomen als koorts met paracetamol verbeteren.

Wat kan ik zelf?

Zorg dat uw kind voldoende drinkt. Ga de huid ook niet extra insmeren. Dit is eerder schadelijk dan goed voor de kinderhuid.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met de zesde ziekte mag, als het zich goed voelt, gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding inlichten.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog