Zoeken
Menu
Aandoeningen

Waterpokken

Ook bekend als: Varicella zoster

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een erg besmettelijke, meestal onschuldige, kinderziekte met vlekjes, blaasjes en korstjes. Op de leeftijd van 12 jaar heeft 95% van de kinderen waterpokken gehad. De medische naam voor waterpokken is varicella.

Ontstaan

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicellazostervirus. Het virus wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht (door praten of hoesten) of door contact met vocht uit de blaasjes. Je bent besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de huidafwijkingen ontstaan tot het moment dat alle blaasjes ingedroogd zijn.

Symptomen

Tussen de 10 en 21 dagen na besmetting ontstaan rode vlekjes en blaasjes. Deze drogen in tot korstjes. Er kunnen enkele plekjes zijn tot wel honderden. De plekjes kunnen jeuken en soms pijnlijk zijn. Kinderen zijn meestal niet erg ziek maar kunnen we wat hangerig zijn.

Behandeling

Behandeling is over het algemeen niet nodig. Waterpokken gaan ongeveer binnen 10 dagen vanzelf over. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeldzaam. Wel kan het virus in het lichaam blijven en op later leeftijd weer actief worden. Er ontstaat dan gordelroos.

Wat kan ik zelf?

Zorg dat de nagels van kinderen kort zijn. Krabben kan de jeuk verergeren en infectie veroorzaken. Soms helpt sudocrème of een haverbadje tegen de ergste jeuk.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met waterpokken mag, als het zich goed voelt, naar de school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u altijd de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind. Wel wordt afgeraden het consultatiebureau te bezoeken. Dit komt, omdat ook erg jonge baby’s het consultatiebureau bezoeken. In dat geval wil je besmetting juist voorkomen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog