Zoeken
Menu
Aandoeningen

Vijfde ziekte

Ook bekend als: Erythema infectiosum

Wat is de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte is een besmettelijke kinderziekte met vlekjes. Het wordt gezien bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar. De medische naam voor vijfde ziekte is erythema infectiosum. De ziekte is voor kinderen over het algemeen onschuldig. Als zwangeren in de eerste helft van hun zwangerschap voor het eerst de infectie krijgen, kan dit echter problemen geven voor het ongeboren kindje.

Ontstaan

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus, het Parovirus B19. Het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht door hoesten of praten.

Symptomen

De vijfde ziekte begint met huidafwijkingen, vaak in het gezicht, met soms koorts, ziek zijn of gewrichtsklachten.  De fijne roze vlekjes zijn als eerste zichtbaar in het gezicht, met typisch rode wangen. Daarna verspreidt de uitslag zich over de romp en armen en benen. De vlekjes kunnen jeuk geven. Een klein deel van de kinderen krijgt ook klachten van de gewrichten. De ziekte is besmettelijk in de week voordat de vlekjes verschijnen. Als de vlekjes zichtbaar zijn kan uw kind de ziekte niet overdragen aan anderen.

Behandeling

Er is geen behandeling voor de vijfde ziekte. De vlekjes verdwijnen vanzelf weer binnen 10 dagen. In de paar weken daarna kunnen de vlekjes soms nog even terugkomen als reactie op warmte, inspanning of stress. Als je de vijfde ziekte eenmaal hebt gehad, ben je daarna beschermd en kun je het niet nog een keer krijgen.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met de vijfde ziekte mag, als het zicht goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog