Zoeken
Menu
Aandoeningen

Veneuze malformaties

Wat zijn veneuze malformaties?

Een veneuze malformatie is een aangeboren afwijking van de aderen (venen). De wanden van de aderen zijn slapper waardoor de bloedvaten uitzetten. Het kan vergeleken worden met spataderen, behalve dat ze al bij de geboorte aanwezig zijn. Veneuze malformaties zijn de meest voorkomende afwijkingen van de vaten bij kinderen. Ze komen vaker voor bij meisjes.

Ontstaan

De oorzaak van veneuze malformaties is onbekend. Er zijn erfelijke vormen.

Symptomen

Veneuze malformaties zien eruit als blauwe zwellingen. Ze zijn bij de geboorte aanwezig en groeien meestal mee met de groei van het kind. Dit in tegenstelling tot de hemangiomen, waarbij de afwijking vaak sneller groeit. Ze zijn zacht als je erop duwt. Kenmerkend is dat de veneuze malformatie groter wordt bij inspanning of als een arm of been waar de afwijking zit afhangt. Als de druk opgeheven wordt, bijvoorbeeld door een been op te tillen, wordt de afwijking weer kleiner.

Een veneuze malformatie kan overal zitten (huid, slijmvlies, spieren, bot en organen) en kan klein zijn of juist groot. De vaatmalformatie kan pijnlijk zijn.

In sommige gevallen kan een veneuze vaatmalformatie de groei van een structuur eronder beperken. Andere problemen zijn verkalkingen of ontstekingen in de bloedvaten. Door een gebeurtenis waarbij er veranderingen van hormonen optreden, zoals tijdens een zwangerschap, gebruik van de pil of puberteit of tijdens een trauma (bijvoorbeeld een val op de afwijking) kan de veneuze malformatie groter worden.

Diagnose

De diagnose kan vaak op basis van het verhaal en hoe de afwijking eruit ziet gesteld worden. Soms is het nodig om te kijken hoe uitgebreid de vaatafwijking precies is. Dit gebeurt meestal met een echo of soms met een CT of MRI scan.

Behandeling

De veneuze vaatmalformaties verdwijnen niet vanzelf. Vaak kunnen alleen de symptomen van veneuze malformaties behandeld worden en kan de afwijking niet genezen worden. Dit is afhankelijk van de plaats, uitbreiding en de klachten.

Sommige afwijkingen kunnen behandeld worden met lasertherapie (Nd-YAG). Kleinere afwijkingen kunnen soms behandeld worden met chirurgie en/of sclerotherapie. Bij sclerotherapie spuit de radioloog een stofje in de bloedvaten. Door de chemische reactie gaan de bloedvatwanden aan elkaar vastzitten. Bij vaatmalformaties aan de benen kunnen elastische kousen helpen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog