Zoeken
Menu
Aandoeningen

Trichotillomanie

Wat is trichotillomanie?

Trichotillomanie is een aandoening waarbij iemand zelf zijn eigen haar uittrekt, meestal van de hoofdhuid, soms van de wimpers en wenkbrauwen. Het uittrekken van de haren kan onbewust gebeuren of juist dwangmatig. Trichotollomanie komt vooral bij kinderen regelmatig voor (7x vaker dan bij volwassenen). De ernstige vormen worden voorbij bij meisjes en vrouwen tussen de 12 en 40 jaar gezien. Eigenlijk is trichotillomanie een vorm van zelfbeschadiging.

Ontstaan

Kinderen (< 8 jaar) trekken de haren onbewust uit. Het is een gewoonte, vergelijkbaar met duimzuigen. Bij oudere kinderen en volwassenen is trichotillomanie vaker dwangmatig en kan het een uiting zijn van een psychiatrisch probleem.

Symptomen

Er zijn kale plekken op het hoofd te zien, meestal op het voorhoofd en bij de slapen. Typisch is dat de plek nooit helemaal kaal is. Er groeien altijd nog wat haren van wisselende lengte. Ook is de plek bijna nooit mooi rond, de rand is vaak een beetje grillig. Soms zijn er kale plekjes in de wimpers of wenkbrauwen.

Behandeling

Bij kinderen gaat trichotillomanie meestal vanzelf weer over. Bij oudere kinderen en volwassenen is psychiatrische begeleiding vaak nodig om het dwangmatig uittrekken van de haren te stoppen.

Wat kan ik zelf?

Sommige mensen met trichotillomanie kiezen voor het dragen van sjaaltjes, mutsen of helemaal niets. Er kan ook voor een pruik of een haarstukje (ook wel: haarwerk) worden gekozen. Hiervoor kun je terecht bij een haarwerker. Bij de keuze van haarwerk komt veel kijken. Een aantal aandachtspunten zetten we hieronder op een rijtje:

  • Ga naar een haarwerker met het ANKO- en/of SEMH -certificaat in de buurt, en bezoek er minimaal drie om de professional te vinden met wie je een klik hebt. Neem altijd iemand mee voor advies en bespreek de financiële mogelijkheden pas op het laatst. Zo voorkom je dat de financiën als uitgangspunt worden genomen bij de keuze.
  • Bedenk van tevoren wat je van het haarwerk verwacht en waar dit aan moet voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gewenste ‘look’ (uitstraling) en het gebruik (sporten, naar kantoor, school).
  • Kies je voor echt of synthetisch haar, maatwerk of confectie? Het een is niet per definitie beter dan de ander. Dit hangt van persoonlijke wensen af. Haarwerk van echt haar gaat gemiddeld 1 jaar mee, van synthetisch haar een halfjaar. Dit is afhankelijk van hoe het wordt onderhouden en hoe vaak het wordt gebruikt. Echt haar moet vaker bij een haarwerker worden onderhouden, tenzij je dit zelf kunt.
  • De kosten van haarwerk zijn vanaf € 400,- tot circa € 2000,- per jaar. Daarvan wordt uit de basisverzekering een deel vergoed, en je kunt je aanvullend verzekeren voor een aanvulling op de basisvergoeding.
Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog