Zoeken
Menu
Aandoeningen

Systemische Lupus Erythematosus

Ook bekend als: LE

Wat is systemische lupus erythematosus (SLE)?

SLE is een auto-immuunaandoening gekenmerkt door onder ander een vlindervormige huiduitslag op het gezicht en zonovergevoeligheid. De aandoening komt vaker voor bij mensen van Afrikaanse, latijns-Amerikaanse of Aziatische afkomst.

Ontstaan

De verschijnselen ontstaan door een afweerreactie van het lichaam waarbij antilichamen gevormd worden tegen het eigen lichaam. Deze antilichamen klonteren samen en vormen zogenaamde immuuncomplexen. Zonlicht, in bijzonder UV-licht, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van de huidaandoening. Zonlicht zorgt voor het afsterven van sommige cellen in de huid.

Symptomen

SLE heeft een aantal verschillende symptomen waaronder huidafwijkingen. De huidafwijkingen die gezien worden zijn een vlindervormige huiduitslag op het gezicht, een verheven cirkelvormige huiduitslag en wondjes in de mond. Andere symptomen kunnen zijn: zonovergevoeligheid, gewrichtsontstekingen, ontsteking van het hartzakje of de longvliezen, bloedafwijkingen, nierafwijkingen en afwijkingen van het zenuwstelsel.

Behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het vermijden van zonlicht en het stoppen met roken. Daarnaast wordt er behandeld met hormoonzalven en zalven als tacrolimus zalf. Verder kunnen pillen voorgeschreven worden (bijvoorbeeld methotrexaat en antimalariapillen).

Wat kan ik zelf?

Stoppen met roken en het vermijden van zonlicht zijn twee dingen die je zelf kan doen tegen de aandoening.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog