Zoeken
Menu
Aandoeningen

Syndroom van Sjögren

Ook bekend als: SJS

Wat is het syndroom van Sjögren?

Het syndroom van Sjögren is een auto-immuun aandoening gekenmerkt door droge ogen en mond en verschillende huidaandoeningen. Er is een primaire vorm en een secundaire vorm die ontstaat samen met bijvoorbeeld SLE, reuma en sclerodermie.

Ontstaan

De verschijnselen ontstaan door een afweerreactie van het lichaam waardoor afweercellen de speekselklieren en traanklieren kapot maken. Waarschijnlijk ontstaan de huidafwijkingen door antistoffen welke een afweerreactie veroorzaken. Hoe de ziekte exact ontstaat is niet bekend.

Symptomen

Naast de symptomen van een droge mond en ogen bestaan er bij ongeveer de helft van de patiënten huidafwijkingen. De huidafwijkingen bestaan uit een droge huid, witte, blauwe en rode verkleuring van een of meer vingers (fenomeen van Raynaud), galbulten en voelbare rode vlekjes door de ontsteking van oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. Door de droge ogen kunnen de ogen gaan irriteren en ontsteken.

Behandeling

De behandeling van het syndroom van Sjögren is er deels op gericht om de verschijnselen te bestrijden. Bijvoorbeeld oogdruppels tegen droge ogen, een gel voor de mond en middelen tegen jeuk. Hydrochloroquine en systemische corticosteroïden kunnen voorgeschreven worden. Op dit moment wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandeling met rituximab.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog