Zoeken
Menu
Aandoeningen

Smetplekken

Ook bekend als: Intertrigo

Wat is intertrigo?

Intertrigo is de medische naam voor smetplekken. Bij intertrigo is de huid beschadigd door wrijving en zweten. Dit geeft nattende rode plekken.

Oorzaak

De oorzaak van intertrigo is irritatie van de huid door wrijving en zweten. Wrijving kan ontstaan doordat huidoppervlakten tegen elkaar aankomen of door schurende kleding.

Symptomen

Smetplekken zien we vooral bij zuigelingen. Ze kunnen in alle lichaamsplooien ontstaan, zoals liezen, nek, oksels en bilplooi. Een smetplek ziet er uit als een nattende rode vlek met een vage begrenzing. Soms zijn er ook kloofjes in de diepte van de plooi. Smetplekken kunnen jeuken en bij kloofjes ook pijn geven. Door de beschadiging van de huid is de huid kwetsbaar en kan er makkelijk een bacterie- of een schimmelinfectie in ontstaan.

Behandeling

Probeer het ontstaan of verergeren van smetplekken te voorkomen door wrijving te vermijden en de plekken droog te houden. Als de plekken nattend zijn kan behandeld worden met een indrogend middel, bijvoorbeeld zinkzalf. Als de plek klachten geeft kan eventueel een milde hormooncreme gegeven worden. Bijkomende infecties kunnen met een antibiotica of antischimmelmiddel behandeld worden.

Wat kan ik zelf?

Vermijd wrijving op de huid door strak zittende kleding. Hou de huid tussen de plooien droog, bijvoorbeeld door voldoende te luchten.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog