Schurft is een erg besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening is onschuldig, maar wel vervelend en kan op iedere leeftijd optreden. Schurft wordt meestal overgedragen door huid-huid contact (bijvoorbeeld tijdens het vrijen of slapen). Om deze reden wordt schurft weleens in het rijtje met soa’s gezet. Je hoeft echter geen seks gehad te hebben om schurft te krijgen. Je kunt het ook krijgen door kleren van iemand te dragen met schurft of in een bed te liggen waar vlak daarvoor iemand met schurft lag.
Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, dit is een klein beestje. De vrouwelijke mijt graaft een klein gangetje (ongeveer 1 cm lang) in de huid. Hier legt ze haar eitjes. Als die uitkomen komen er nieuwe mijten naar buiten die weer nieuwe gangetjes maken.
De huidafwijkingen die je ziet bij schurft zijn de gangetjes die de mijt graaft, zichtbaar als een rood streepje. Daaromheen zitten rode bultjes die vooral ’s nachts erg jeuken. Plaatsen waar schurft vaak zit zijn: de polsen, tussen de vingers, de oksels, de voeten, en het gezicht bij kinderen. Bij kinderen kunnen ook puistjes op de handpalmen en voetzolen een teken zijn van schurft.
Schurft wordt behandeld door éénmalig het hele lichaam (behalve het gezicht bij volwassenen) met een speciale crème in te smeren. Acht tot twaalf uur na het insmeren wast u deze crème er weer af. Ongeveer 24 uur na het starten van de behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Het duurt gemiddeld 3 tot 14 dagen voor de klachten volledig weg zijn.
Alle gezinsleden en andere personen waarmee intensief lichaamscontact is geweest moeten tegelijk behandeld worden. Verder moeten kleding en beddengoed gewassen worden op 60 graden. Denk hierbij ook aan pantoffels en handschoenen. Ook kunt u uw matras omdraaien.
Sommige mensen krijgen last van na-jeuk. Dit kan tot wel 4 weken na de behandeling duren. Heeft u of uw kind erg veel last van na-jeuk? Vraag dan bij de huisarts om tabletten tegen de jeuk (antihistamine), ook kan mentholpoeder helpen.
Vaak schamen mensen zich ervoor dat ze schurft hebben. Probeer toch de mensen die mogelijk ook besmet zijn in te lichten. Volg de hygiënische maatregelen goed op, anders kan zich herbesmetting voordoen.
Een kind met schurft mag na behandeling naar school of het kinderdagverblijf. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat, moet u wel de leiding informeren.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.