Zoeken
Menu
Aandoeningen

Schimmelinfectie (ringworm)

Ook bekend als: Dermatomycose

Wat is een schimmelinfectie (ringworm)?

Schimmelinfecties komen veel voor, vooral bij kinderen. Schimmels kunnen op verschillende plaatsen een infectie veroorzaken: bijvoorbeeld op de huid, op het hoofd (tinea capitis), aan de nagels (onychomycosis) of in de mond (spruw). Dit stukje gaat over schimmelinfecties van de huid, ook wel ringworm genoemd omdat er typische ringvormige huidafwijkingen te zien zijn.

Ontstaan

Door direct of indirect (bijv via een handdoek of vloer) contact met een besmette persoon kan de schimmel overgedragen worden. Ook kan je besmet worden door een dier dat de schimmel bij zich draagt. Dit wordt vaker bij kinderen gezien omdat ze graag met dieren knuffelen.

Symptomen

Meestal is er een ringvormige rode huidafwijking te zien die aan de randen schilfert. De ring wordt langzaam groter terwijl vanuit het midden de huid er weer normaal uit gaat zien. De huidafwijking kan een beetje jeuken of branderig aanvoelen.

Behandeling

Een schimmelinfectie wordt meestal behandeld met een antischimmel crème of zalf. Bij hardnekkige schimmels moeten soms tabletjes gebruikt worden om de schimmelinfectie goed te behandelen.

Wat kan ik zelf?

Schimmel aan de voeten (zwemmerseczeem) kun je voorkomen door badslippers te dragen in gemeenschappelijke doucheruimten. Schimmels houden van warme en vochtige plekjes. Draag dus goed ventilerende kleding en schoenen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog