Zoeken
Menu
Aandoeningen

Roodvonk

Ook bekend als: Scarlatina

Wat is Roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. De medische naam voor roodvonk is scarlatina. De aandoening wordt vooral gezien bij kinderen van 2 tot 8 jaar.

Ontstaan

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie, de streptokok. Hij wordt overgedragen door druppeltjes in de lucht die via hoesten en praten verspreid worden.

Symptomen

Roodvonk begint meestal met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. Op de tweede ziektedag verschijnen kleine rode vlekjes en puntvormige bultjes. De huid voelt ruw aan. De vlekjes en bultjes zitten vooral in de plooien van het lichaam: de nek, oksels en liezen. Het gebied om de neus blijft altijd vrij. Typisch voor roodvonk zijn rode puntjes op de tong, wat ook frambozentong wordt genoemd. Als de uitslag verdwijnt gaat de huid aan de handen en voeten schilferen. In zeldzame gevallen kunnen ontstekingen aan de gewrichten, nieren of hartkleppen ontstaan.

Behandeling

Roodvonk gaat meestal binnen een week tot 10 dagen vanzelf over. Het kan in ernstigere gevallen nodig zijn om met antibiotica te behandelen. De aandoening is besmettelijk tot 2 dagen na de start van de antibioticabehandeling.

Wat kan ik zelf?

Geef uw kind voldoende te drinken.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met roodvonk kan als het zich goed voelt, na herstel of na behandeling, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog