Zoeken
Menu
Aandoeningen

Rode hond

Ook bekend als: Rubella

Wat is Rode hond?

Rode hond is een besmettelijke kinderziekte met vlekjes. De medisch naam is Rubella. De aandoening komt in Nederland niet vaak voor, omdat kinderen ervoor gevaccineerd worden (middels de BMR vaccinatie). Rode hond is voor kinderen onschuldig maar kan wél gevaarlijk zijn voor zwangeren en hun ongeboren baby. Als een zwangere vrouw (die niet gevaccineerd is) de infectie doormaakt tijdens de eerste helft van de zwangerschap, er er een kans op ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind.

Ontstaan

Rode hond wordt veroorzaakt door een virus, het Rubellavirus. Het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht door hoesten of praten. Ook via direct contact of via speelgoed kan het virus overgedragen worden.

Symptomen

Vaak begint de ziekte met verkoudheidsklachten. Ongeveer 2 weken na de besmetting ontstaan koorts en rode vlekjes. Meestal zijn de vlekjes eerst in het gezicht te zien en verspreiden ze zich daarna over de rest van het lichaam. Eerst zijn het kleine losse vlekjes. Deze kunnen samenvloeien tot grote vlekken waardoor het kan lijken of heel de huid rood is. Vaak zijn ook de lymfeklieren gezwollen. Een deel van de kinderen maakt het virus door zonder er klachten bij te hebben. Je bent besmettelijk vanaf 10 dagen voor het ontstaan van de vlekjes tot 10 dagen erna.

Behandeling

Er is geen behandeling voor rode hond. De klachten gaan na een paar dagen vanzelf over.

Mag mijn kind naar school?

Een kind met rodehond mag, als het zich goed voelt, naar school of het kinderdagverblijf. Een kind is al besmettelijk voordat het verschijnselen krijgt. Als uw kind dagelijks naar school of het kinderdagverblijf gaat kan thuishouden verspreiding niet voorkomen. Omdat het om een besmettelijke aandoening gaat moet u wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog