Zoeken
Menu
Aandoeningen

Ringworm op de hoofdhuid

Ook bekend als: Dermatomycosis capitis

Wat is tinea capitis?

Bij ringworm op de hoofdhuid is er sprake van een schimmelinfectie op het behaarde hoofd. De medische naam hiervoor is tinea capitis. Ringworm op de hoofhuid komt vooral voor bij kinderen, en vaker bij kinderen met kroeshaar. De aandoening is besmettelijk en het wordt daarom vaak bij meerdere kinderen in een gezin of op een school tegelijk gezien. De naam ‘ringworm’ komt van de typische ronde plekken die te zien zijn bij de aandoening.

Ontstaan

Ringworm op de hoofdhuid wordt veroozaakt door een huidinfectie met een schimmel. De schimmel wordt verspreid door contact met de huidschilfers of haren van een persoon of dier dat besmet is met de schimmel.

Symptomen

Ringworm op de hoofdhuid kan er verschillend uitzien. Meestal zie je één of meerdere ronde kale plekken. Er kunnen afgebroken haren zichtbaar zijn en er is fijne grijs-witte schilfering. Bij een diepere schimmelinfectie kunnen roodheid, puistjes en pus aanwezig zijn. Zolang er afwijkingen aan de hoofdhuid te zien zijn ben je besmettelijk.

Behandeling

Het is het beste om de schimmelinfectie snel te behandelen. Zo voorkom je dat anderen besmet raken en zorg je ervoor dat de kaalheid sneller herstelt. Kleine plekjes kunnen met een crème behandeld worden. Zijn de plekjes uitgebreider dan is behandeling met tabletjes nodig.

Wat kan ik zelf?

Om infectie en verspreiding te voorkomen kunt u het beste een eigen kam gebruiken. Denk eraan dat de schimmel ook via mutsjes en haarspeldjes overgedragen kan worden.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog