Zoeken
Menu
Aandoeningen

Nagelriemontsteking

Ook bekend als: Omloop

Wat is nagelriemontsteking?

Paronychia is de medische naam voor nagelriemontsteking. Het wordt ook wel ‘omloop’ genoemd. Er zijn twee vormen: acute en chronische (langer bestaande) paronychia.

Ontstaan

Acute nagelriemontsteking komt door een infectie met een bacterie. Deze komt vaak via een wondje bij de nagel naar binnen. Chronische nagelriemontsteking ontstaat niet door een bacterie maar door irritatie van de nagelriem. Dit kan bijvoorbeeld door water, zeep en groentesap. De aandoening wordt vooral gezien met mensen met ‘natte’ beroepen, zoals kappers en schoonmakers. Bij kinderen die duimzuigen kan het ook voorkomen.

Symptomen

Bij acute nagelriemontsteking is de nagelriem rood, gezwollen, pijnlijk en er is pus. Vaak is er een ‘kloppend gevoel’ in de vinger. Bij een chronisch nagelriemontsteking is de nagelriem ook rood en gewollen maar dit is minder heftig dan bij de acute vorm en er is minder pijn. Bij de chronische vorm kan de nagel er ook anders uit gaan zien. Door de chronische nagelriemontsteking is de nagelriem kwetsbaar en kan er makkelijk een schimmelinfectie bijkomen.

Behandeling

Bij een acute nagelriemonsteking moet de pus verwijderd worden. Daarna verdwijnt de ontsteking vanzelf. Soms wordt er ook antibiotica bij gegeven. Bij een chronische nagelriemontsteking moeten de handen droog gehouden worden. De ontsteking kan bestreden worden met een crème (corticosteroiden en als er een schimmel bijgekomen is ook een antischimmelmiddel).

Wat kan ik zelf?

Bij een chronische nagelriemontsteking is het belangrijk de handen droog te houden. Bij natte klussen kunt u katoenen handschoenen met daaroverheen plastic of rubber handschoenen dragen.

Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog