Zoeken
Menu
Aandoeningen

Morfea

Ook bekend als: Scleroderma circumscripta

Wat is Morfea?

Morfea is een zeldzame huidaandoening, gekenmerkt door ontsteking en verlittekening van de huid. Het komt voor bij kinderen en bij volwassenen. Morfea kent verschillende verschijningsvormen, waarbij lineaire morfea (lijnvormige huidafwijkingen) het meest voorkomt bij kinderen. Morfea kan op de ledematen voorkomen, maar ook in het gelaat en op de romp.

Ontstaan

De precieze oorzaak van het ontstaan van morfea is onbekend. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat morfea een auto-immuunziekte is, waarbij de eigen afweer een ontstekingsreactie veroorzaakt in de huid. Als gevolg van deze ontstekingsreactie ontstaat verlittekening van de huid, wat vervelende gevolgen kan hebben als bewegingsbeperkingen en afwijkende groei.

Symptomen

Morfea wordt gekenmerkt door huidafwijkingen, die twee verschillende fases kennen. De eerste fase is de actieve fase, waarbij sprake is van een ontstekingsreactie. De huidafwijkingen hebben een roze tot blauw-paarse rand en de ziekte kan zich uitbreiden. De tweede fase, de inactieve fase, kenmerkt zich door verlittekening. Er is een afname van de huiddikte (atrofie) en toegenomen of afgenomen pigmentatie van de huid (hyper- of hypopigmentatie). Beide fases kunnen tegelijkertijd voorkomen. Symptomen die kunnen voorkomen ten gevolge van de verlittekening zijn bewegingsbeperkingen, slechte wondgenezing en daarmee open wonden, beenlengteverschil en afwijkende groei.

Behandeling

Morfea kan op verschillende manieren worden behandeld. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van de grootte en de ernst van de huidafwijkingen en eventuele bijkomende symptomen als afwijkende groei. Behandelingen die vaak gegeven worden bij morfea zijn hormoonzalven en tabletten (corticosteroïden), lichttherapie met UVA en UVB licht, vitamine D3 zalf of tabletten en methotrexaat.

Wat kan ik zelf?

Voor kinderen met morfea en hun ouders is het belangrijk om de huidafwijkingen goed in de gaten te houden. Zodra de huidafwijkingen actief zijn en de ziekte uitbreidt, is het belangrijk contact op te nemen met een arts die de ziekte morfea kent. Wanneer sprake is van verlittekening kan het helpen de huidafwijkingen goed vet en soepel te houden, naast de aanbevolen therapie van de behandelend arts.

Valt onder
Redactie
De redactie van dit artikel is gedaan door Redactie Huidhuis
Bij de redactie van Huidhuis zijn alle auteurs bekend.
Meer over Stichting Huidhuis
Omhoog