Een aangeboren moedervlek is een moedervlek die bij de geboorte al aanwezig is. De medische naam is congenitale naevus. Ze komen voor bij ongeveer 1% van de kinderen. Aangeboren moedervlekken worden ingedeeld op grootte: klein (<1.5cm), middelgroot (1.5-20cm) en groot (>20cm). De grote moedervlekken worden ook reuzenmoedervlek, giant cell naevus of tierfellnaevus genoemd. De laatste twee termen worden nog weinig gebruikt.
Bij een aangeboren moedervlek is er een teveel aan pigmentvormende cellen in de huid. Het is niet duidelijk waarom de afwijking ontstaat, maar het ontstaat al tijdens de zwangerschap. Erfelijkheid lijkt geen grote rol te spelen.
Een aangeboren moedervlek ziet eruit als een roze tot bruin gekleurde vlek van enkele millimeters tot meer dan 20 cm groot. Ze kunnen verschillende kleuren bruin hebben en hebben soms een bobbelig oppervlak. Soms groeien er haren uit. De aangeboren moedervlek groeit mee met de groei van het kind. Een kind kan 1 of meerdere aangeboren moedervlekken hebben.
Een aangeboren moedervlek kan kwaadaardig worden, ofwel er kan een melanoom in onstaan. Bij kleine of middelgrote aangeboren moedervlekken lijkt de kans hierop niet veel groter dan bij een gewone moedervlek. Bij de grote moedervlekken is er mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van een melanoom op jonge leeftijd.
Een heel klein deel van de kinderen krijgt ook problemen met het zenuwstelsel. Het kan voorkomen dat er niet alleen een teveel aan pigmentcellen in de huid zit, maar ook in de hersenvliezen. Dit wordt neurocutane melanose genoemd. Neurocutane melanose kan voorkomen bij kinderen met een reuzenmoedervlek (>20cm) of bij kinderen met meerdere middelgrote vlekken. Op de website over reuzenmoedervlekken vind je meer informatie over problemen met het zenuwstelsel.
Zeker de grote aangeboren moedervlekken moeten regelmatig gecontroleerd worden door een arts. Voor elk kind afzonderlijk wordt overwogen of het wel of niet nodig is de moedervlek weg te halen en welke behandeling dan geschikt is. Er zijn verschillende methoden om de moedervlek weg te halen, zoals wegsnijden, laserbehandeling en het afschrapen van de huid.
Probeer je moedervlek of de moedervlek van je kind regelmatig goed te bekijken (bijvoorbeeld 1x per maand). Let daarbij op veranderingen. Bescherm de huid goed tegen de zon. Een aangeboren moedervlek kan veel emoties met zich meebrengen. Het kan ouders afschrikken of angstig maken. Kinderen beseffen vaak pas op de leeftijd dat ze naar school gaan dat hun huid anders is. Praat hierover en vraag zo nodig begeleiding.
Stichting Huidhuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften en donaties. Zonder uw bijdrage kan Huidhuis niet voortbestaan.